Районният съд в Бургас постанови мярка "задържане по под стража" на 28-годишният бургазлия Георги Кочев, нанесъл побой над бременната си 23-годишна приятелка и отправил закани за убийство, Взетата мярка е по искане, внесено от Районната прокуратура в града.

Ударите над жената са нанесени с ръце. Сигнал до полицията е подаден на 1 август.  Съдът го остави в ареста, тъй като освен побоя се заканил и за убийство.

Двамата чакали бебе от 7 месеца и живеели на семейни начала от година и половина.

"Казвал ѝ, че ще я убие. Едновременно с това ѝ нанасял удари в областта на главата, блъскал я и я влачил. Извършителят е бил осъждан, като последното му осъждане е през 2014 г. за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди", заяви Зорница Щърбева, говорител на Районна прокуратура - Бургас.

"На мен той обяснява, че не е вярно твърдението на пострадалата, че по-скоро обратно, тя го е нападнала и дори ми показа одрасквания по шията", каза Владимир Господинов, служебен защитник на обвиняемия.

Георги бе защитаван от служебен защитник, тъй като адвокатът му се отказа, съобщи БНТ. 

"Защото имам морални съображения за това - майка съм, жена съм, в този смисъл няма как да осъществя защитата сега", каза Веселина Василева, адвокат.

Районният съд остави в ареста насилника. На друг обаче все още не е повдигнато обвинение. И той пребил бременната си приятелка , а тя загубила детето.

"Тя е била в четвърти месец, Като по медицински причини е трябвало да роди мъртво роден плод, тъй като въз основна на физическо насилие в областта на корема, изтекли са й водите, загубила е бебето и е трябвало да бъде оперирана по спешност", каза Женя Петрова, директор на Центъра по превенция срещу насилието в Бургас.

Жената е потърсила помощ в Центъра по превенция срещу насилието в Бургас, а те съдействали да получи ограничителна заповед от съда. Но това не е достатъчно, смятат експертите, тъй като често случаите остават без ефективни присъди.

"Съдиите наистина, аз от 10 години водя дела за домашно насилие, те приканват страните към спогодба или в последните две-три години към медиация, което е абсолютно неправилно и неадекватно в ситуацията на домашно насилие. Сега с новите промени това нещо е забранено", каза Невена Чайпек, юрист.

За постоянно в ареста обаче остава и 45-годишният Диан Иванов, който нанесе жесток побой на съпругата си и баща ѝ. Той може да получи до 3 г. затвор. Обвинението е за нанасяне на лека телесна повреда.

След зверството с момичето от Стара Загора, протестите и общественият натиск за адекватни наказания - все повече жени, решават да потърсят помощ. В Бургас само за три дни вече има над 5 сигнала. Някои от случаите са повече от смущаващи, съобщи БНТ.