Бургаският административен съд обяви за недействителен избора на кмет на созополското село Зидарово. Там на първия тур на изборите с 10 гласа разлика беше избран кандидатът на местната коалиция "БСП за България" Христо Бардуков. Дни преди изборния ден той беше нападнат и пребит.

Изборните резултати в село Зидарово се оспорват от неговия опонент и дългогодишен кмет на селото, сега издигнат от ГЕРБ Стойчо Петков.

В мотивите към решението да бъде обявен за недействителен избора на кмет на село Зидарово, Бургаският административен съд посочва, че жалбоподателят е оспорил протоколите на секционните комисии, а при ръчното преброяване на бюлетините, извършено в съдебно заседание, са установени съществени несъответствия с данните в протоколите. Освен това протоколът на една от секционните комисии е подписан с "особено мнение" от всички членове на комисията, предаде БНР.

"Ще обжалвам пред Върховния административен съд решението", заяви спечелилият изборите кандидат Христо Бардуков.

"Вярвам в българския съд", каза класиралият се на второ място кандидат Стойчо Петков.

За побоя на Христо Бардуков бяха задържани трима души, като от бургаската полиция посочиха, че причина за нападението са неизяснени междуличностни отношения между поръчителя и пострадалия, а не предизборен натиск.

До окончателното касиране на изборите в селото може да се стигне едва след изтичането на 7-дневния срок, в който решението на бургаските магистрати може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. При неговото потвърждаване, Централната избирателна комисия ще трябва да насрочи дата за провеждането на нови избори в Зидарово, каза председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Бургас Виржиния Хайк.

Изборите за кмет спечели Христо Бардуков, който получи 50,43 % подкрепа или 290 гласа. Той бе издигнат от "БСП за България", а опонентът му Стойчо Петков от ГЕРБ получи с 10 гласа по-малко.