Работи се изключително активно по строителството на северния обход на Бургас, за да има транзитен път от магистрала "Тракия" за курорта "Слънчев бряг" и още през лятото да се пусне едното платно за движение. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети на място строежа на трасето. Преди това той провери и как вървят дейностите по завършването на зала "Арена Бургас".

Премиерът изтъкна, че с изграждането на участъка ще се изнесе целия транзитен трафик, ще се избегнат задръстванията в Бургас и по този начин ще се намали и замърсяването на въздуха. Министър-председателят подчерта и важността на изграждащото се трасе по отношение и на туризма.

Въпреки че имаше много отчуждителни процедури, обжалвания и екологични изисквания, хората ще видят колко удобно ще се пътува и всичко това ще бъде в тяхна полза, отбеляза премиерът Борисов.

Северният обходен път на Бургас с дължина 4,7 км ще изнесе транзитния трафик, идващ от Варна по път I-9 и продължаващ на юг по път I-6 София - Бургас и автомагистрала "Тракия" извън центъра на града. По този начин ще се повиши безопасността на движение за пътуващите от Западна и Северна България, като се избягва влизането в Бургас.

Инвестицията е за близо 57 милиона лева, а средствата са от републиканския бюджет. Срокът за изпълнение на обекта е 18 месеца.

Пътят ще започва при 230-и км на път I-9 Сарафово - Бургас, непосредствено след Атанасовското езеро и ще завършва при 493-ти км на първокласния път при селскостопанския надлез. Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети, както и локални платна. Връзката на новото трасе със съществуващата пътна мрежа ще се осъществява чрез 4 пътни възли.

Непосредтсвено преди да отиде до северния обход на града, Борисов разгледа и напредъка по изграждането на зала "Арена Бургас". Това е единствената зала у нас, която отговаря на изискванията на Световната федерация по лека атлетика, тъй като разполага и с тренировъчни писти", е заявил премиерът.

Залата се изгражда със средства от държавата. Цялата инвестиция възлиза на общо 57 млн. лв. като за оборудване са отпуснати и допълнителни 5 млн. лв. по линия на дружеството "Академика 2011", чийто принципал е Министерството на младежта и спорта.

Снимка: БТА

"Арена Бургас" ще разполага със спортно оборудване за различни видове спорт, което ще отговаря на изискванията за провеждане на състезания от най-висок ранг по лека атлетика, волейбол, спортна гимнастика, художествена гимнастика, бокс, борба. Общината също е инвестирала средства в терена, както и 2 млн. лева за подпорна стена, за изграждане на локално платно за достъп, за довършване на една от тренировъчните зали и за допълнително купуване на телескопични седалки. Многофункционалното спортно съоръжение ще има 6500 седящи и още до 8000 правостоящи места при концерти, съобщават от пресслужбата.

Снимка: БТА

В хода на посещението си премиерът Борисов е изтъкнал, че правителството е отпуснало през декември 2020 г. близо 4 млн. лв., с които улиците в района на залата, както и вътрешнокварталната инфраструктура ще бъдат рехабилитирани след завършването на строителните дейности на "Арена Бургас". Със средствата ще бъде изградена и нова канализация в района.

Кметът на Бургас Димитър Николов е отбелязал, че вече са започнали дейностите по рехабилитацията на инфраструктурата в района и изграждането на новите улиците към залата.

При посещението си в града Бойко Борисов посети и ОУ "Васил Левски" в кв. "Горно Езерово" заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев. 

Снимка: БТА

В училището, в което учат 430 деца, са вложени 2,4 млн. лв. за ремонта на класните стаи, направена е площадка по безопасност на движението. Предстои да бъде изградена и нова спортна площадка, съобщиха на премиера от ръководството на училището.

Снимка: БТА

Министър Вълчев изтъкна, че правителството е увеличило възнагражденията на учителите и вече има два пъти повече кандидати за едно учителско място. Общо 1400 психолози, педагогически съветници, ресурсни учители, логопеди са назначени в училищата и детските градини. Близо 700 са назначените медиатори. Нито едно дете не е останало без педагогическа работа през времето, когато беше преустановен присъственият процес, подчерта министър Вълчев.

Снимка: БТА