Полицай в отпуск успя да предотврати обир на църква, съобщи Нова телевизия. Случаят е от сряда в Поморие, където 22-годишен криминално проявен решил да ограби местния храм "Света Параскева".

Неуспешният опит за кражба от храма в Каменар е станал рано сутринта на Стефановден. Любопитното е ,че това е третият опит за посегателство върху православен храм в рамките на един месец на територията на Бургаска област. Също от полицията уточняват, че всички те са извършени от криминално проявени лица

Рано сутринта на Стефановден съпругата на полицейският служител чува странен шум откъм църквата "Света Параскева". "Чух шум от чупене на стъкла и съответно погледнах през прозореца и видях как човек чупи стъклото, което е до олтара. Първо си помислих, че някакъв ремонт извършват и същевременно пък си казах - днес е празник, какъв ремонт посред Коледа да се извършва", каза Елена Димитрова, съпруга на полицейския служител.

Видяла непознатият да влиза през счупения прозорец в сградата. Веднага позвънила на съпруга си - полицейски служител в друго управление, който в този ден не бил на смяна, но не бил и у дома. Пристигнал за по-малко от 10 минути.

"Видях го вътре зад тази врата, като силует го видях просто зад стъклото. Впоследствие след като се отвори вратата видях, че е непознато за мен лице. Поканих го няколко пъти да излезе, като след последната покана лицето излезе, задържах го и го предадох на колегите, които същевременно бяха уведомени за случая", заяви Кольо Димитров, мл. инспектор в група "КП" към РУ в Руен.

Пристигналите в храма дежурни полицаи установили,че крадецът е 22-годишен мъж от Мездра. Той обаче не познавал сградата и вместо да проникне в храма, проникнал в библиотеката. "През този прозорец е успял да влезе, счупен беше прозореца и след като го хванахме, вчера си го възстановихме", посочи Петко Петков, бивш кмет на Каменар.

Крадци са посягали на даренията от свещи в храма преди много години. В него местните пазят икони, подарени лично от Божидар Димитров и заедно с библиотеката са го превърнали в място за просвета. "Въпреки, че не съм на работа, аз съм си полицай с полицейски правомощия и не трябва да избягваме такива неща", добави Димитров.