Слаба избирателна активност до обяд в Бургас - малко над 5%. Бургазлии предпочетоха плажа и морето пред изборите. Към 16 часа броят на отишлите до урните да гласуват достигна 19,5%

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

До посочения час правото си глас в областта са упражнили 70 760 избиратели от общо 361 363 избиратели. Най-висока е избирателната активност в община Руен - над 27 %, а най-ниска в Камено - точно 15 на сто. В областния център Бургас са гласували 19,2 на сто от избирателите.

Изборният ден в областта започна с технически проблеми в малък брой секции. Причината - като на повечето места в страната, са машини, които отпечатват само една разписка, а хората са гласували за двата вида избори. По указания на Централната избирателна комисия там, където машината не е разпечатала разписка, се гласува с бюлетина, предаде Радио Варна.

Що се отнася до избирателната активност - най-изненадващо при 28 градуса и препълнени плажни ивици, тя достигна малко над над 8% до обяд.

Снимка: Bulphoto

Горещият неделен ден в Бургас изкара хората по ресторанти, капани, но най-вече на плажа. Малко преди обяд свободни шезлонги и чадъри вече нямаше, а към Северния плаж прииждаха тълпи от народ. Някои от плажуващите декларираха, че ще отидат и до урните.

Снимка: Bulphoto

В ромския квартал "Победа" картината изглеждаше коренно различна до обяд. Нито по улиците, нито пред избирателните секции се виждаха хора. Логично - и избирателната активност там е под 1%.

Снимка: Bulphoto

Село Карагеоргиево е сред големите села в община Айтос и в него 90% от жителите са етнически турци. 1 100 са гласоподавателите в Карагеоргиево, но 40% от хората в селото работят в чужбина. В едно от най-активните айтоски села избирателната активност е изключително ниска.

Право да гласуват за Народно събрание имат 362 885 души в Бургаско. С близо 10 000 по-малко са имащите право да гласуват в изборите за Европейски парламент.