Протестна вълна в София и Синеморец в защита на дивото къмпингуване и срещу бетона на морето ден преди изтичане на срока за обществено обсъждане на проекта на МРРБ, който предвижда забрани за нощуването извън регламентираните къмпинги.

Екозащитници протестираха пред Министерството на регионалното развитие срещу застрояването на Карадере тази сутрин.

Част от тях се срещнаха с представители на ведомството, за да внесат своите искания в местността да остане възможността за диво къмпингуване.

"Тук съм, защото останаха прекалено малко плажовете, на които може да се ходи, които не са застроени. Аз съм тук, защото не искам цялото Черноморие да стане един Слънчев бряг, или в най-добрия случай един Слънчев бряг и малко Албени или да кажем нещо от сорта. Мисля, че всички имаме интерес някаква част от българите, които са любители на свободното къмпингуване, все пак да останат в България, тъй като все повече ходят в Гърция", сподели демонстрант пред БНР.

"Имаше няколко пъти, когато се писаха становища към община Бяла, и те бяха свързани с наредба, която е построена на базата на един закон, на който президентът наложи вето. Като цяло ефективно ограничава хората, които искат свободно да къмпингуват..., защото тя изисква къмпингуване да се случва на някакви обособени места, но не се случват някакви конкретни регулации, общината не предлага регулации за къмпингуване, така че да определи къде може да се къмпингува и къде не. В момента, като ги няма тези регулации, ако отидем да къмпингуваме и тази наредба е в сила, това може да бъде санкционирано", каза друга демонстрантка.

Снощи в Бяла е бил обсъждан Общият устройствен план, който притеснява природозащитниците. В срещата са участвали собственици на земи и инвеститори.

В последните няколко седмици към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) са отправени над 450 граждански становища, каза Люба Батембергска от сдружението "Спаси Карадаре":

"Само до нас има над 1200 изпратени становища за запазване на тази местност."

"В момента Общият устройствен план стъпва на некоректни данни. Може да се заложи оценка, такива изисквания към екологичната оценка, така че тя да отрази реално какъв ще бъде ефектът върху развитието на природата от застрояването, което се предвижда", коментира оше Батембергска.

Природозащитниците настояват да има правила за къмпингуване и те да се спазват, да има начин да се заплаща такса, както и да се намери начин за обезщетяване на собствениците на земи.

Голяма част от собствениците на имоти, инвестирали в Бяла през последните години, искат местността да се запази незастроена. Други - с малки къщи за гости, имат същата позиция, изтъкна Люба Батембергска.

С намалените показатели за застрояване са предвидени 25 хиляди нови места, подчерта Батембергска.

"Зад плажа, зад буферната зелена зона започва строителство с намалени показатели и до триетажни сгради. Навътре, където в момента са земеделски и горски земи, се предвижда едно по-стабилно застрояване, с хотелски комплекси."

"Палатки да, бетон - не" - под това мото премина тази сутрин и протестно шествие на граждани и екоактивисти в Синеморец. Недоволните тръгнаха от центъра на селото и стигнаха до хълма над плаж "Бутамята", като разположиха палатки до строежи.

Протестиращите са против проекта за наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за свободно къмпингуване.  Тя предвижда да бъде забранено нощуването извън регламентираните къмпинги. Срокът за обществено обсъждане на проекта изтича утре.

Според организатора на протеста Любомир Ханджиев документът не цели регламентиране, а забрана на свободното къмпингуване.

"Тази проектонаредба е внесена в 43-ото Народно събрание от по-предишното правителство, от едни хора, които очевидно лобират в интерес на бетонната мафия", коментира Ханджиев пред bTV.

Протестиращите разпънаха палатки на метри от недостроени обекти. По думите им те скриват гледката към морето. Според Ханджиев това е нагледен пример как България се е превърнала в най-евтината туристическа дестинация.

Протестиращите настояват за незабавно спиране на строежите в Природен парк "Странджа" и на хълма над "Бутамята", както и за премахването на всички незаконни и недовършени постройки на морето.