Грипната епидемия в Бургаско се отменя. Това реши областният кризисен щаб. Здравните власти, кметовете на общини и представители в сферата на образованието обсъдиха актуалните данни на заболеваемостта през изминалата седмица.

"Обявявайки грипна епидемия миналата седмица, ние наистина променихме пика на заболеваемостта. Тоест ние не достигнахме по-високи стойности, а в резултат на мерките, които бяха въведени, случаите започнаха да спадат", каза директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров, цитиран от БНТ.

Учениците се връщат в училище от утре - 18 януари.

"Смятам, че прекратяването на грипната епидемия и връщането на децата в училище е правилното решение. Поемам отговорността, но данните сочат, че от 426 болни на 100 000 души през миналата седмица, тази седмица числото е 322", добави д-р Паздеров.

Докато през миналата седмица свободните педиатрични легла в болниците в Бургас са били 5%, то сега вече са 20%. По данни на РЗИ от началото на годината 43 пациенти са дали положителна проба за грип в бургаския регион.

Грипната епидемия в Бургас беше обявена на 10 януари и влезе в сила на 12 януари. Мерките, които влязоха в сила, освен онлайн обучението за учениците, бяха преустановяване на свижданията в болниците, засилен филтър в детските градини и ясли, преустановяване на профилактични прегледи и имунизации.

От 426 случая през миналата седмица на заболели от грип, днес са отчетени 163 положителни проби, допълва БТА.