Бебе алпака се роди в зоопарка в Бургас. Новият обитател е с цвят "амбър" и се доближава до тъмнокафяво. 

"Госпожица е, тежи около 4 килограма. Все още няма име. Практика е осиновителите на животните да им дават имената", каза управителят на зоопарка Кръстьо Дъбов пред bTV.

"Навиците му са такива, че когато се събуди, започва да суче. Когато засуче, значи ще се развива и ще живее. Малкото само яде и си почива.

Майката пристигна преди 2 г. от Перу и това е ѝ е първата рожба. Бащата е от Германия. Малкото има добро родословно съчетание", добави той.

По думите му цветът "амбър" е уникален, защото е нещо като тъмнокафяво. Бебето ще остане в стадото на зоопарка.

Той посочи, че зоопаркът е новатор в това, че от малки кара животните да свикнат с хората, за да може да ги пускат извън загражденията им, за да им се радват посетителите на градината.

По думите му успели да социализират още мини прасета и капибари. Целта им е да социализират и хищник.

"Алпаките са единствените животи, на които вълната им не е хигроскопична. Тя е такава, че водата сама се стича по нея", уточни директорът на зоологическата градина.

През октомври имаше също новини за новородено бебе алпака. То се роди в обедните часове на 17 октомври и тежеше близо 4 кг. Бебето, момиче, също остана за отглеждане в зоопарка. Роденото през октомви животно е цвят "капучино", който също се счита за изключително рядък за този вид.