Уникалният за България екземпляр се отглежда във фермата за пауни, намираща се в овощна градина в началото на село Черно море, съобщава "Топновини".

Алпаката е мъжка и е от вида Huacaya, отличаващи се с пухкавата си като на мечка козина.

Неин притежател е собственикът на фермата Кръстьо Дъбов, който е закупил животното в Европа. Истинската родина на алпаката е Южна Америка. Отглежда се във високите части на Андите на 3500-5000 м надморска височина, на териториите на Еквадор, Перу, Чили, Аржентина и Боливия.

Доскоро алпаката е погрешно отнасяна към род „Лами“, но през 2001 г. след ДНК изследвания става ясно, че тя произлиза от викуня, а не от гуанако, които са прародители на всички домашни лами. Алпаката се цени и развъжда заради качествата на своята вълна, която е по-лека от овчата и съдържа 24 естествени оттенъка.

Дъбов има във фермата си и оригинална чилийска женска лама. Той споделя, че смята да кръстоса алпаката с ламата. Така ще получи huarizo – вид, който е по-малък от ламата, но с по-дълги влакна.

Алпаката на Дъбов е изключително спокойна и приятелски настроена към хората. Стопанинът има навика често да я пуска извън клетката, за да й се радват посетителите на фермата му. Известно е, че тези животни често се използват за терапия на малки деца с двигателни или емоционални проблеми.

Фермата край Бургас набра популярност през последните години. В момента там се отглеждат 26 вида пауни. Компания им правят щрауси, ему, сърни и други животни. В началото на месец май колекцията на Дъбов ще придобие още по-екзотичен вид – той очаква две кенгура и слабо познатото животно патагонска мара, което свободно се среща единствено в Аржентина.