Опасно мъртво вълнение имаше по Южното Черноморие. Трима души се удавиха през уикенда - двама братя в Поморие, и още един човек - в Лозенец.

И друг път се е случвало сезонът да започне с удавници и с мъртво вълнение, но не и трима в разстояние само на два дни, коментираха бургаски морски спасители.

Трябва да падне дъжд, за да се успокои морето. Като завали дъжд, вълната пада и се успокоява, вятърът стихва и морето става чисто. Това са неписани закони от старите морски вълци и рибари ги знаем, обясняват спасителите.

От първи юни те са на ивиците и броят им се увеличава с напредването на сезона. И друг път се е случвало сезонът да започне с удавници и с мъртво вълнение, но не и трима в разстояние само на два дни, коментираха бургаски морски спасители

Обикновено мъртво вълнение има през август, но явлението може да се появи по всяко време и обикновено трае по 3-6-9 дни, като понякога е стигало дори и до 12 дни.

При мъртво вълнение морето изглежда спокойно на повърхността, но отдолу има вълна, която тегли навътре. То се разпознава при наличие на "коридор" от разпенена вода, често с различен цвят от водата наоколо, течението е перпендикулярно на брега и се образува близо до брега.  Може да се усети, като се влиза в морето - чувството е за "дърпане" навътре при краката. Спасители подчертават, че трябва да се спазват техните указания, но в много случаи плажуващите не го правят и надценяват своите сили. Това може да се окаже много опасно, особено ако не са съвсем във форма след зимата, така че да му се противопоставят на вълната. Ако попаднете в "капана" не трябва да се плува към брега, а паралелно на плажната ивица.