Община Царево не подкрепя внесените предложения за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), с които се засягат огромен брой частни имоти, включително и такива, които към момента са урегулирани.

Законопроектът не е придружен от адекватна оценка на въздействието, а предвиденият механизъм за обезщетения е неясен и неефективен. Това е официалната позиция на Община Царево.

При наличието на плаж за природосъобразен туризъм Корал и редица защитени територии около него, Община Царево подкрепя идеята те да бъдат опазени от вредна намеса и строителство, но предвидената зона в случая е с твърде голям обхват. Тя засяга и прилежащи части от с. Лозенец и урбанизирани вече територии. Затова считаме, че същата трябва да бъде редуцирана, посочват от Общината.

Сезирани са народни представители от различни парламентарни групи, за да бъде защитен общественият интерес на местните хора и другите собственици на имоти.

От Общината призовават за ускорено приемане на Общ устройствен план и план за управление на Природен парк "Странджа", както и за промяна в едностранния подход при непрекъснатото въвеждане на рестрикции и забрани по отношение на частни имоти.

В писменото становище на Община Царево се посочва още, ще подкрепят ще подкрепят всяка инициатива за ограничаване на презастрояването по крайбрежието, например чрез алтернативи като къмпингуването; всяка инициатива за опазване на природата и приемане на нови защитени територии, но при ясни граници на Природен парк "Странджа", при следване на принципите за публичност и прозрачност и най-вече при справедливо обезщетение на собствениците на имоти; балансиран подход при проектиране и приемане на Общ устройствен план.

Предстои народните представители да обсъдят на второ четене поредната промяна на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Какво предвижда промените в закона

Законопроектът беше внесен миналата година от Кирил Петков ("Продължаваме промяната - Демократична България"), Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), Христо Иванов ("Продължаваме промяната - Демократична България") и Делян Пеевски (ДПС). В мотивите е записано, че "с настоящите текстове се спират възможностите за реализиране на одобрените в годините и влезли в сила общи и подробни устройствени планове, допуснати за прилагане в отклонение от текстовете на този закон и предвиждащи застрояване в непосредствена близост до морския бряг зад плажовете за природосъобразен туризъм".

Посочено е, че се предлага завишаване на санкциите при поставяне на преместваеми обекти или съоръжения на територията на морския плаж в нарушения на законодателството, "както и такива на територията на неохраняем морски плаж, на морски плаж за природосъобразен туризъм или прилежащата им акватория, без да има право на това". Целта е "възпиращ ефект за евентуалните извършители на нарушенията".

Сърцевината на предложението е свързано с възпрепятстване на бъдещо строителство на 500 м зад плажовете за природосъобразен туризъм, коментира депутатът от парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" Мирослава Петрова при представянето на законопроекта пред комисията по околната среда и водите. Тя посочи, че това ще обхване плажовете Карадере, Корал и Иракли. Ключово предложение е и по-високата защита на дюните, която предлагаме да уредим и в ЗУЧК, а не както понастоящем - дюните имат по-висока защита тогава, когато са в обхвата на територии по Закона за защитените територии, коментира още Петрова.