Служителите в Областна администрация - Бургас изразяват готовност за безсрочни протестни действия заради постановление на Министерския съвет от 3 април във връзка с увеличение на заплатите. Според тях то е обидно и неадекватно, тъй като не компенсира исторически натрупаната диспропорция в сравнение с другите администрации, уточниха от пресслужбата на областната управа.

От там посочиха, че губернаторът Пламен Янев е подкрепил служителите, които са отправили своите искания до Министерския съвет, тъй като областните администрации са второстепенен разпоредител с бюджетни средства. Освен това служителите ще потърсят подкрепа и от народните представители от района в 49-ото Народно събрание за промени в Закона за уреждане на колективните трудови спорове (ЗУКТС).

Ако не се постигне споразумение, се обмислят и безсрочни протестни действия. Като част от ефективните се предвижда преустановяване на организационно-техническата подготовка на предстоящите избори за народни представители за Народно събрание и за членове на Европейския парламент, както и преустановяване на работния процес по обслужване на граждани и регистриране на документи.

Служителите от Областната администрация в Бургас изразяват подкрепа към предявените искания и обявени стачни намерения на колегите си от Областна администрация на област София. По официални данни на Министерския съвет за всички 28 областни администрации в страната, Бургас е на 25-о място по размер на средната брутна заплата. След Бургас са единствено Монтана, Сливен и Ловеч. След планираното увеличение средната брутна заплата трябва да бъде малко над 1300 лв. нето.