Административният съд в Бургас иска нови вещи лица да извършат повторно броене на повече от 60 000 бюлетини по делото срещу избора на общинските съветници в областния град след изборите на 29 октомври.

Това стана ясно по време на днешното второ заседание на магистратите по делото, образувано по жалба на партия "Средна европейска класа". Причината за това е, че шест от 11-те вещи лица, назначени за изготвянето на експертизата, са подписали протоколите от нея с особено мнение, което поставя под съмнение достоверността на оценката.

БТА припомня, че миналата седмица делото бе отложено по искане на адвокати на общински съветници в Бургас, които заявиха, че нямат техническа възможност да се запознаят с експертизата, която надхвърля 400 страници и бе входирана малко преди началото на съдебното заседание.

По време на днешното заседание председателят на Общинската избирателна комисия в Бургас Фани Семерджиева коментира: "И ние бяхме изненадани, че тази сутрин шест от вещите лица, са подписали експертизата с особено мнение, а причината е, че върху част от протоколите няма подпис на нито едно вещо лице".

Следващото заседанието по делото бе насрочено за 5 януари 2024 г.