Нови преденденти се впускат в битката за кметския стол в Бургас на изборите на 29 октомври. Ситуацията в морския град е заплетена, въпреки че в играта влезе ясен лидер - досегашният кмет Димитър Николов от ГЕРБ, който управлява общината от 2007 г. насам. ПП-ДБ не постигнаха съгласие за кандидата си за кмет на Бургас и няма да имат обща кандидатура.

Политици, учени, икономисти и предприемачи. Палитрата от кандидати е голяма. Ето кои са новите и стари имена, които влизат в битката за кметския пост.

Партия "Има такъв народ" издигна Тодор Иванов за кандидат-кмет на Бургас. Иванов е областен председател на партията. Той е с две висши образования - машинен инженер и индустриален мениджмънт. В продължение на 17 години е административен мениджър и управител на архитектурно дружество. Тодор Иванов беше и заместник-областен управител на Бургас.

В кметската надпревара "МИР" залага на проф. Радостин Долчинков. Той е административен директор на Бургаския свободен университет (БСУ) от 2014 г., декан е на Центъра по информатика и технически науки. Проф. Долчинков е и председател на Държавната изпитна комисия по индустриален мениджмънт в БСУ. Неговата кандидатура е подкрепена от гражданско обединение "Бургазлии".

Стоян Грозев е кандидатът за кмет на община Бургас на партия "Български възход". Зад неговата кандидатура застават гражданските сдружения "Спаси Бургас" и "Напред Бургас". Грозев е и водач на листата на партията за бъдещия местен парламент. Икономистът бе и доскорошен общински съветник в бургаския общински съвет. Той представлява "Български възход" и като неин областен лидер. Роден е през 1972 г. Има магистърска степен по "Стопанско управление", "Администрация и управление в публичния сектор" и бакалавър със специалност "Туризъм". Дълго време е поддържал външнотърговски отношения с фирми от Западна Европа, Република Узбекистан, Руската Федерация, Република Казахстан. Има опит в сферата на газопреносни мрежи, биогазови инсталации и др.

Партия "Български съюз за директна демокрация" издига Александър Бояджийски за кмет на община Бургас. Той е и водач на листата с кандидати за общински съветници на "Български съюз за директна демокрация" за община Бургас. Роден е в Бургас. Завършва Френската гимназия, а по-късно икономика във Френскоезичния институт за управление и администрация в София. Дълги години е работил в сферата на строителството и алуминиево-стъклените конструкции. Бил е общински съветник в местния парламент. Автор е на книгата "Истинската история на българите".

ПП-ДБ не постигнаха съгласие за кандидата си за кмет на Бургас и няма да имат обща кандидатура. От ПП заложиха на депутата от коалицията Константин Бачийски, а от ДБ предлагат Димитър Найденов. Вчера Найденов съобщи, че е готов да се оттегли от кметската надпревара, ако се намери общ кандидат на ПП-ДБ, но при условия, че и другият претендент направи същото. Бачийски не прие офертата. 

"Такъв разговор за отказване и търсене на нова кандидатура в предпоследния ден на мен ми звучи абсолютно несериозно. Такъв разговор можеше да се води преди 2-3 месеца, но търсене на нова кандидатура един ден преди финалния срок, на мен ми изглежда не само несериозно, но ми изглежда и като подарък към ГЕРБ и Димитър Николов. Може би това е един вид търсене на служебна победа. Аз съм човек, който 12 години съм се борил срещу безобразията на ГЕРБ и в никакъв случай не бих участвал в даването на една служебна победа", заяви Бачийски по БНР.

ГЕРБ отдавна номинира Димитър Николов за кмет на Бургас. Той е четири пъти преизбиран за градоначалник и води класацията за най-дълго изпълнявалия длъжността - 15 години и 10 месеца.

Председателят на тракийското дружество "Екзарх Антим 1-ви" Тодор Ангелов е кандидатът на партия "Възраждане" за кмет на община Бургас. От 2006 г. до 2010 г. е работил към министерството на образованието, след което започва работа в "Напоителни системи" АД. От 2014 г досега е председател на Тракийското дружество "Антим Първи" в Бургас.  Той е на 46 г., с две висши образования, семеен с две деца.

БСП избра за кандидат-кмет на града Станимир Баев сред пет кандидатури. Той е заместник директор на Природо-математическата гимназия "Акад. Никола Обрешков" в Бургас. Завършил е Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски". Притежава бакалавърска и магистърска степен по "Специална педагогика" с втора специалност "История" както и бакалавърска степен по "Стопанско управление" от Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас. Баев е магистър по "Трудова и организационна психология" от СУ "Св. Климент Охридски". От 2001 година работи като педагогически съветник, а от ноември 2005 година е назначен на работа в бургаската математическа гимназия.

Общият брой на кандидатите за кмет на Бургас ще стане ясен в края на днешния ден, когато изтича срокът за регистрация в Общинските избирателни комисии на кандидатите за кметове и листите с кандидати за общински съветници за изборите на 29 октомври.