Интерактивно мобилно приложение ще показва забележителности на Несебър в 3D добавена и виртуална реалност, съобщиха от пресцентъра на Община Несебър.

Приложение, което е наименовано "Несебър", ще представя шест старинни храма, чрез него потребителите ще могат да се разходят виртуално в тях и да научат историята им на четири езика - български, английски, руски и немски. Приложението е разработено за двете основни мобилни платформи android и ios. То е било представено днес в музея "Старинен Несебър".

За да се ползва приложението, то първо трябва да бъде изтеглено, а след това да се закупи картичка с избрания от потребителя обект /църква/. Картичките с изображения на шестте несебърски църкви - "Йоан Кръстител", "Свети Спас", "Света София" /Старата Митрополия/, "Света Параскева" и "Христос Пантократор", са изработени с размер на визитка. Те съдържат код, даващ достъп до виртуална информацията на всеки потребител, закупил новия интерактивен продукт.

След като потребителят е придобил картичката, той трябва да разкрие индивидуалния код, който се съдържа в нея и да го нанесе в съответното мобилно приложение, като така получава достъп до църквата, която е избрал. Обектът се разглежда в 3D визуализация. Информацията за обекта е под формата на екскурзоводска беседа озвучена с подходяща фонова музика.

Любопитна подробност е, че картичките могат да играят ролята и на сувенир, тъй като са изработени с магнитна подложка. До няколко дни те ще бъдат пуснати в продажба в обектите на Музей "Старинен Несебър", а на по-късен етап през годината ще бъдат разпространени и в инфоцентровете на Община Несебър, посочиха от пресцентъра.

Кметът на Несебър Николай Димитров в кратко обръщение е отбелязал, че общината винаги е участвала на световни изложения и борси с модерни и иновативните туристически продукти.

Автори на мобилното приложение са Димитър Игнатов и Радка Христова. Изработването му е финансирано от Община Несебър, която е включена и в интерактивна 3D туристическа платформа на България, наречена I walk.