Тази седмица се навършва една година от наводненията в общините Бургас и Камено, при които загинаха 5-ма души.Разследването на случая трябва да приключи на 30-и октомври, но до момента няма привлечени виновни лица, казаха от Окръжната прокуратура в Бургас. Първоначалната квалификация на разследването за предумишлено убийство на 5-ма души е променена в разследване за причинено наводнение.

По данни на Областна администрация в Бургас, работата по разчистването на дерета и речни корита в наводнените райони продължава. Животът на хората в селища преживели водния ад, обаче, завинаги се промени. Какво се направи за възстановяването на щетите и взети ли са мерки за недопускането на още едно такова бедствие, хората споделят: "Помогнаха ни, направиха ни тук две стаи. Дадоха ни помощ. Предоставиха ни печка, хладилник. Общината се старае, чисти, обаче държавата не чисти, има натрупани наноси, затова не спим спокойно. Трябва да се изчисти всичко, за да може водата да продължава надолу, а не да се струпва с наноси. Пътят е отнесен. Стана река... Пръстта си е натрупана, това всичко трябва да се изчисти. Една година след наводнението е същото и е като след война..."

Една година след наводнението в село Ливада - Генчо Петров, който загуби майка си в нощта на бедствието, се чувства забравен от общината и държавата. 87-годишната Иванка Петрова е една от жертвите на водната стихия. Какво знае сега нейния син за разследването, което се води по случая и каква помощ му е оказана след трагедията.

"Нищо не знам, защото обещаха да ми се обадят, но това не е станало до този момент. Майка ми се удави, но не по наша вина, защото водата беше до 2 метра вкъщи. Никой не отделя внимание на този проблем, нещата са се размили според мен. Всички са ме забравили...", каза той.