За нашествие на делфини по българското крайбрежие алармират рибари. Според тях, причината е войната в Украйна. Факт е, че зачестиха случаите на изхвърлени от морето бозайници.

"Тази година много често делфини влизат в мрежите ни въпреки акустичните устройства, които използваме. Те издават специфичен звук на определени честоти и предпазват морските бозайници. Ако влязат, остават живи и ние ги пускаме", обясни собственикът на "Далян Китен" Георги Желев пред bTV.

"Друга година не се е случвало толкова много да влизат в мрежите ни. Влияе им войната, защото акустичните устройства не действат", каза още Желев.

По думите му самите бозайници не късат мрежите, както други години, но се оплитат в тях. Рибарите ги спасяват, въпреки че губят улова си.

"Голяма е загубата, когато се налага да се разделим с улова си, но така сме приели, но морето ни се оплаща и тя се възвръща", разказва Желев.

"Заминаха 2,5 тона риба, но по-добре да спасим делфина. Здраве да е, ще хванем пет пъти повече", казва на пристанището в Китен един от рибарите.

"Уловът е много добър през тази година. Днес имаме добри количества сафрид. Тази година ловим и много сулка", добавя Георги Желев.

Той пусна в морето два калкана, уловени в мрежите като обясни, че сега е забранен улова на тази риба.