Териториалната дирекция на НАП в Бургас започна проверки на близо 200 дружества поради нелогично високи касови наличности. В годишните си финансови отчети за 2019 година те са посочили, че държат в брой над 100 000 лева. Някои от проверяваните дружества са декларирали касови наличности, достигащи 5 милиона лева.

Проверките са част от национална кампания на НАП, в която във фокуса на данъчните са близо 14 000 дружества с общи касови наличности за стотици милиони левове, съобщи говорителят на НАП-Бургас Христо Узунов.

Той посочи, че данъчните инспектори вече извършват проверки на място в 2 116 фирми, като наличните в касите средства се преброяват, описват и сравняват с посочените в счетоводните отчети.

Наред с контролната кампания на място, общо 11 588 рискови дружества ще получат електронни писма или обаждане от Информационния център на НАП. По този начин приходната агенция насърчава фирмите доброволно да прегледат отново счетоводните си запаси и да направят корекции в годишните си финансови отчети, в случай че не всички суми са действително налични в касите им, казаха от приходната агенция в Бургас.

Някои от проверяваните фирми вече са подали годишните си финансови отчети за 2020 г., макар че срокът за това изтича в края на юни. Посочените в тях касови наличности продължават да бъдат нелогично високи, категорични са от НАП.