Скандален клип в социалните мрежи, заснет в автобус на общинския превозвач в Бургас, доведе до наказание на две контрольорки и до извинение на градския превозвач към всички, които са станали свидетели на грозната сцена

Клипът е заснет вчера в автобус Б1 на градския транспорт, като е добавено и пояснението: "Говоренето по телефона в рейса се таксува 10 лв.".  Млада жена се качва от централна спирка, сяда и започва да говори по телефона, без да си закупи веднага билет. След скандал пътничката се опитва да слезе без да си плати глобата от 10 лв., а контрольорките я дърпат и не ѝ позволяват да слезе от автобуса.

След като вижда, че грозната сцена се снима от друг пътник в автобуса, едната контрольрка се опитва да спре записа. В скандала се намесват и други пътници, подразнени, че другата контрольорка също започва да снима с телефон скандала.

Видеото предизвика бурна реакция в социалните мрежи, а кметът на Бургас Димитър Николов разпореди проверка по случая. Общинският превозвач на свой ред поднесе извиненията си на всички, които са станали свидетели на тази грозна сцена и даде обяснение по случая след преглед на всички записите от автобуса.

Те показват, че пътничката действително е била без билет и отбелязват, че още с качването си е имала няколко възможности да направи това, защото кондуктора няколко пъти застава до нея. 

"Въпреки това, пътничката предпочита да гледа през прозореца, докато пие кафе и говори по телефона.  3 минути и няколко пропуснати шанса по-късно, тя е била проверена от контрольор, чиято работа не е да продава билети, а да ги проверява. След като се установява, че пътничката е нередовна, служителките се опитват да я глобят със стандартната глоба от 10 лева. Това, което липсва от разпространеното в интернет видео е, как жената замеря със стотинки контрольорите, след като слиза от автобуса без да плати нито билет, нито глоба", сочи проверката на общинския превозвач.

За грубото си отношение двете служителки ще бъдат санкционирани с последно предупреждение за уволнение и с финансова санкция от една месечна работна заплата, според Кодекса на труда и вътрешния правилник на "Бургасбус".

От "Бургасбус" обаче уточняват, че те ще бъдат санкционирани само и единствено заради грубото си поведение, макар и провокирано, а не защото са изпълнявали служебните си задължения, опитвайки се да глобят нередовен пътник.