Актрисата Мария Бакалова, гимнастичката Стефани Кирякова, д-р Йорданка Проданова и съпругът й д-р Илиян Йорданов са новите почетни граждани на Бургас. Званията "Почетен гражданин на град Бургас" бяха връчени на тържествена церемония на сесия на Общинския съвет. По традиция се връчват всяка година на празника на града - Никулден. Със званието се удостояват личности с особен принос към града.

"Почетна значка" получиха Георги Иванов, Валентин Иванов и Антон Спасов.

Днес бяха връчени и отличията на хората, получили приза за миналата година, тъй като тогава, поради ковид пандемията, церемонията не се състоя официално. Като "Почетни граждани 2020" са отличени Цанко Цанков, Нейчо Попов, Петър Иванов, Стоян Апостолов и арх. Деви Симеонов.

Кметът Димитър Николов връчи високите отличия на заслужилите бургазлии, а областният управител проф. Мария Нейкова ги поздрави.

Благодарна съм на Бог, че точно на Никулден мога да бъда удостоена с това звание и толкова млада ставам почетен гражданин на моя роден град. Винаги съм била горда бургазлийка, надявам се след олимпийското злато и вас да съм накарала да се гордеете, каза Стефани Кирякова.

Снимка: Община Бургас

Актрисата Мария Бакалова не беше в залата, но чрез видео връзка изказа своята благодарност за приза, който й бе присъден.

"Бургас, продължавай да бъдеш все така вълшебен", каза тя.

Снимка: Община Бургас

Д-р Илиян Йорданов и д-р Йорданка Проданова се включиха с видеообръщение от САЩ. Те благодариха на гражданите на Бургас, Общинския съвет и кмета Димитър Николов за отличието.

"Смятаме, че то е не само във връзка с нашето участие във филма "Дълбоко усещане", но и с постиженията ни в областта на науката. Желаем на всички бургазлии много здраве, вдъхновение, творчески успехи", казаха д-р Йорданов и д-р Проданова.

Д-р Илиян Иванов и съпругата му д-р Йорданка Проданова са част от екипа на късометражния филм, номиниран за Оскар, "Дълбоко усещане", който има 15 отличия.

Актрисата Мария Бакалова е родена на 4 юни 1996 г. в Бургас. Завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "Панчо Владигеров" в морския град. През 2019 г. завършва НАТФИЗ в София. На сцената на Драматичния театър в Пловдив играе в "Опасни връзки" на режисьора Константин Еленков - мадам дьо Турвел и Сесил Воланж.

Дебютът й е в тийнейджърския "XII a" през 2017 г. След това се снима в "Трансгресия" - за ролята си печели наградата за най-добра актриса на фестивала за алтернативно кино "Алт ФФ" в Торонто през 2018 г. и получава номинация на "Куин Пам Интернешънъл Филм Фестивал",и в "Бащата", спечелил голямата награда на кинофестивалите в Карлови Вари (2019) и Триест (2020).Участва и в няколко епизода на онлайн сериала "Типично".

Добива популярност с ролята си на Тутар Сагдиев, дъщеря на казахстанския репортер Борат Сагдиев, в комедията "Борат 2". Предизвиква сензация със сцената, в която взема интервю в интимна обстановка от републиканеца и бивш кмет на Ню Йорк Руди Джулиани. Играта на Бакалова е високо оценена от критиците: списание "Ай Джи Ен" я нарича "фантастична находка", а Джъстин Чанг, кинокритик на "Ел Ей Таймс", обявява изпълнението й за "страхотно". За ролята на Тутар Сагдиев, Бакалова получава номинация за "Оскар", БАФТА ,"Златен глобус" и става първата българка, номинирана за престижните отличия. Тази година Бакалова е удостоена с почетен "Аскеер" за "посланик на българското актьорско майсторство и международна изгряваща звезда". Играе също в "Жените наистина плачат" на Весела Казакова в ролята на Соня. Премиерата на филма е на Филмовия фестивал в Кан в категорията "Особен поглед". Бакалова ще участва в новия филм на Джъд Апатоу "The Bubble" редом до Карън Гилън и Педро Паскал, който ще разказва за група актьори, опитващи се да заснемат филм в коронавирусната пандемия.

Стефани Радославова Кирякова е българска състезателка по художествена гимнастика, златен олимпийски медалист от Токио 2020. Два пъти Стефани е бронзов медалист от световните първенства в София и Баку през 2018 и 2019 година. Златна медалистка е на 5 обръча от световното първенство в София през 2018 година. Започва да тренира художествена гимнастика на 6-годишна възраст в Бургас. През 2018 става част от ансамбъл заедно с Елена Бинева, Симона Дянкова, Лаура Траатс и Мадлен Радуканова, заменяйки контузената Теодора Александрова.