С военен ритуал по издигане на знамената на Община Бургас, Република България и Европейския съюз започнаха честванията по отбелязване на Никулден в морския град.

Снимка: Община Бургас

След церемонията в градинката до Часовника бе осветен празничния курбан за здраве и благополучие, приготвен от Регионален исторически музей - Бургас.

Снимка: БТА

Според един от обичаите, се разчупва празнична погача. При изпълнението на обреда стана ясно, че в предстоящата година ще се родят повече момичета.

Снимка: Община Бургас

"Днес покровителят на Бургас ни дари с хубаво време. Това е добър знак, че предстоящата година ще е успешна за града", каза Николов по време на ритуала.

Сто и петдесет литра рибен курбан ще бъде раздаден днес в Бургас по повод Никулден. Рибената чорба е приготвена по автентична и много вкусна рецепта. Има пунктове, на които се раздава курбана за здраве, съобщиха от общината.

Снимка: Община Бургас

Чорбата и печената риба са пакетирани в еднократни опаковки от съображения за здравна безопасност. Създадена е организация, за да се избегне струпването на хора. Нужно е спазването на дистанция.

Снимка: Община Бургас

Вижте още снимки от Никулден в Бургас >>

Много деца, които празнуват своя имен ден на Никулден, станаха част и от традиционната празнична снимка, която организира Община Бургас. И тази година тя е в електронен формат, заради мерките за здравна безопасност.

Хартиено копие от е-снимката ще получи според традицията и Държавният архив в Бургас. В колажа се включиха бургазлии на възраст от 2 месеца до 81 години. В снимката участват и цели фамилии, които носят името на закрилника на Бургас - Свети Николай Чудотворец.