Над 30 дела са спечелени за инвестиционния проект "Корал резиденс", обяви по bTV Сава Чоролеев, инвеститор в проекта.

Чоролеев бе категоричен, че всичко, което са извършили, е било законно и биха желали да упражнят своите права.

Вчера стана ясно, че Върховният административен съд е отменил забраната за изграждане на ваканционен комплекс край плажа "Корал" в Лозенец, тъй като теренът от 45 декара е урбанизирана територия, има влязъл в сила Подробен устройствен план, не се намира в защитена територия, не са необходими оценки за въздействие и съвместимост и липсват доказателства за съществуване на дюни.

"Застрояване на плаж Корал е немислимо. Не може да се говори за бетон върху пясъка", категоричен бе Чоролеев.

По думите се прави внушение, че плажовете са изключително държавна собственост и върху тях никой не може да строи.

"В нашия имот няма дюни. В една карта са записани 160 квартала, но по време на делата, които водим, са правени експертизи, които са доказали, че няма и един квадратен метър с такива природни образувания", подчерта той.

Според Чоролеев сегашната формула за природосъобразен туризъм не работи и посочи, че Корал е най-запустелият и изоставен плаж, на който няма никакви санитарно-хигиенни изисквания.

"Крайно време е да се сложи финал на всички внушения, манипулации, лъжи, които през годините бяха изричани за това, което се случва в бившия къмпинг Корал. В Интернет има много статии, в които пише как се излива бетон на пясъка. Тази страница я затваряме. Много усилия трябваше да положим, за да докажем, че всичко, което като инвеститори сме извършили, е било законно", заяви още Чоролеев.

Той посочи, че законът регламентира, че в Зона А не е забранено строителството, но то е със силно намалени показатели. Ако има дюни, държавата трябва да ги отчужди и да им заплати имотите. Тази процедура трябва да бъде завършена, добави той.

Досега не ни е предлагано друго решение, освен да ни се пречи, каза още инвеститорът, след като бе попитан дали ако държавата иска да откупи теренът, ще го продаде.

На въпросът ще строи ли на Корал, той отговори, че би желал да упражни своите права.

"Ако обществото, ако държавата решат, че им е много необходима тази зона, това може стане, но възмездно, т.е. може теренът да бъде откупен", каза още Чоролеев.

Петко Петков от организацията "Да запазим Корал", който участва в спасителната операция за алпиниста Боян Петров на Шиша Пангма, призова премиерът Бойко Борисов да се намеси, за да се запази един от трите плажа за природосъобразен туризъм. Готови сме да се срещнем с Борисов и да му дадем решение, заяви природозащитникът.

Петков обяви, че той и още много еколози ще са принудени в нарушение на закона да застанат пред багерите, които ще започнат да копаят до "Корал".

Според решението на ВАС, разрешението за строеж на проекта на "Корал резиденс" е от 2007 г. и съдът възприема, че проектът е бил одобрен преди приемането на специализирания закон за картографиране на дюните, следователно е законен.Според решението на ВАС отговорността за строежите в Царево се носи от РДНСК - Бургас, която не е осъществила служебен контрол за законосъобразност на разрешенията за строежи на плаж Корал. Конкретно няма такъв контрол на разрешенията, извадени през 2007 г. при положение, че има срок за обявяване на разрешенията за нищожни и той е 14 дни. ВАС не е органът, който е разрешил строежите на плаж "Корал", заявиха още съда, като посочват, че органът по контрол е РДНСК и той е длъжен да извършва служебна проверка за съответствията на всички разрешения за строежи спрямо нормативните изисквания, към датата на издаването им. Той обаче не е направил нищо.  Решението на съда е окончателно и това означава, че собственикът на имота може да започне да изпълнява инвестиционното си намерение.