Дрегер за наркотици бе дарен на полицията в Созопол от кмета Панайот Рейзи. Електронната система улавя наличието на шест вида дрога в човешкия организъм. Полицаите ще започнат да го използват до дни, целта е да се ограничи шофирането на водачи под влиянието на наркотици, съобщава БНР.

Електронният анализатор бе закупен от Община Созопол, за да подкрепи полицейските служители от крайморския регион. Модерният дрегер се състои от два основни компонента : Dräger DrugTestТ 5000 Test Kits и Dräger DrugTestТ 5000 Analyzer.

Системата е средство за бърз и точен анализ на слюнчени проби напр. за наличие на амфетамини, т. нар. дизайнерски амфетамини, опиати, кокаин и техните метаболити, бензодиазепини, канабиноиди или метадон.

С тегло по-малко от 4,5 кг. този оптико-електронен апарат извършва надежден и точен анализ на съдържащата се в Test Kit проба в рамките само на няколко минути. Разполага с осветен, удобен и управляван от менюто дисплей, който се разчита лесно дори и под малък ъгъл.

Показанията на цветния дисплей могат по всяко време да бъдат избрани на един от петте предварително инсталирани езика. Анализаторът Dräger DrugTestТ 5000 се обслужва лесно само с три бутона и може да бъде свързан с различни устройства за обработка и запис на данни като компютър, принтер или баркод-четец.

Преди всяко измерване апаратът извършва автотест за проверка на състоянието на температурните датчици, оптичната система както и общата функционалност на апарата.