Пантера с поразително красив черен цвят пристигна в зоопарка в Бургас. Мъжкият екземпляр е на 8 месеца и носи името Калил. 

"В превод от арабски името на красивия хищник означава приятел. Той е дружелюбно настроен и е приятел с почти всички", разказа пред Нова тв Кръстьо Дъбов, управител на Зоопарк - Бургас.

Той уточни, че животното е от вида азиатски леопард. "Калил е на близо 8 месеца, пристигна в Бургас от приятелски зоопарк. Опитахме се до го социализираме, успяхме донякъде. Започваме строеж на 1 декар хабитат за пантери, нещо, което не е правено в България до този момент. В него ще има ѝ езеро, а средата ще предлага всички удобства за пантерата", добави Дъбов.

В момента от зоопарка в Бургас търсят партньорка за Калил. Търси се и осиновител на животното, който ще помага с финансова помощ за закупуване на храната му.

"Мисля до края на годината да направим изненада на всички бургазлии и гости на града. Нещо, което не е правено до сега в български зоопарк, на ще го запазя в тайна, за да бъде изненада", добави Кръстьо Дъбов.