Бургазлии пазаруват масово риба за предстоящия празник Никулден. Традиционната риба за празника - шаранът, и тази година е най- предпочитан сред клиентите, като цената му е 6 лева за килограм.
Още по темата
Според експертите шаранът е единствената риба, която не отстъпва по вкусови и полезни качества на останалите морски обитатели, дори и от тези, които се внасят от Европа. Най-ценното в месото на шарана е мазнината. Изследванията, направени от специалисти в Института по рибарство и аквакултури в Пловдив, безспорно доказват наличието на незаменимите ненаситени мастни киселини Омега 3-6-9 в мазнините на шарана. Те укрепват имунната и сърдечно-съдовата система, подобряват състоянието на кожата и косата.
Черноморската остава по-малко купувана, въпреки че сафрида и чернокопа се продават на атрактивни цени от 5 лв/кг.
Любимата есенна риба на хората - паламудът, е на 8 лв. Най-скъпо отново върви калкана - 35 лв. за килограм.