Шаранът е много вкусна риба и е единствената, която не отстъпва по вкусови и полезни качества на останалите морски обитатели, дори и от тези, които се внасят от Европа. Най-ценното в месото на шарана е мазнината. Изследванията, направени от специалисти в Института по рибарство и аквакултури в Пловдив, безспорно доказват наличието на незаменимите ненаситени мастни киселини Омега 3-6-9 в мазнините на шарана. Те укрепват имунната и сърдечно-съдовата система, подобряват състоянието на кожата и косата. Това каза в интервю за БТА д-р Тачо Пашов, председател на Националната асоциация на рибопроизводителите в България /НАРП/.

Експертът отбеляза, че в Китай преди хиляди години шаранът е бил първата риба, която местните са одомашнили, и не защото е бил лесен за отглеждане, а заради полезните вещества, вкусовите му и хранителни качества. Д-р Пашов посочи, че от години НАРП настоява отговорните институции да задължат чрез закон или наредба търговците да изписват на етиката и имената на фермата или стопанството, от които е добита рибата.

Отгледан по правилна технология и правилен начин шаранът може да "спори" за най-вкусната риба, каза д-р Пашов. Басейновото му отглеждане е възможно най-близкото до природното му състояние, а вкусът се доближава най-много и по нищо не отстъпва до този на свободно живеещата риба, допълни той. По думите на експерта шарани, отглеждани в садкова ферма и шарани, отглеждани в басейново стопанство, имат различен вкус и хранителни качества, заради различните технологии и фуражи за отглеждане.

Консуматорът трябва да бъде запознат, откъде се доставя тази риба, смята д-р Пашов. Той отбеляза, че у нас имало ферми, които използвали изключително специализирани фуражи, те били пълноценни, в тях имало всички необходими витамини и протеини, за да е качествен шаранът. Той расте балансирано откъм мазнини, кости, месо, докато други стопанства го хранят само със зърнени фуражи, което не е незаконно, но качеството на месото е съвсем друго, коментира експертът. Искаме тази анонимност да се прекрати и консуматорът да знае какво яде, каза председателят на Националната асоциация на рибопроизводителите в България.