Бургас е домакин на българо-румънското противоминно учение"Посейдон 2018". В него се включат фрегати, миночистачи и противоминни кораби от Турция, Германия, Гърция и Испания. То ще се ръководи съгласно процедурите на НАТО. Последното учение за тази година е насочено към едно по-пълно обследване на дъното на Черно море, за да се проследи наличието на мини, останали след втората световна война. Капитан първи ранг Ваньо Мусенски, заместник командир на флотилия бойни и спомагателни кораби разясни:

"Спецификата на това учение е обследване на дъното и на водата за морски мини. Това ще бъдат учебни мини, за да тренират корабите. Но вие знаете, че в началото на 20-ти век по време на всички войни, в Черно море са хвърлени хиляди мини, много от които не са намерени. На практика, това учение, освен учебните мини, които ние сме поставили, ще обследва цялата акватория", каза Капитан първи ранг Ваньо Мусенски.

Средиземно море е много по-различно, като в същото време не всички командири са имали възможност да участват в противоминни операции в Черно море. В този смисъл, учението ще е полезно и от оперативна гледна точка, за да се натрупа полезен опит, обясни капитан втори ранг Франк Магински.

Учението "Посейдон 2018" ще продължи до 17 ноември.