Багер, разорал плажа в Ахтопол, е увредил сиви дюни, показа проверка на място на екоинспекцията в Бургас.

Пред проверяващите управителят на плажа обясни, че багерът минал по вече съществуваща пътека, за да постави дървена скара, а целта била да се разчисти достъпът до плажа, предаде bTV.

Екоинспекторите определиха с GPS нарушения участък. След съпоставяне със специализираните карти на дюните е установено, че машината е увредила близо половин декар сиви дюни. Мястото попада в две защитени зони и е част от парк "Странджа".

"Не сме разрушавали нито дюни, нито сме заравнявали. Просто сме зачистили няколко храста. Но и да е в дюни, ние не сме направили нарушение, при положение че сме изчистили достъпа до плажа", заяви Галин Вълчев, управител на плаж "Ахтопол-Север".

"От днешната проверка се установи, че трасетата, през които е преминато и са поставени скарите за достъпа на плажа до Ахтопол, са върху сиви дюни. Това е нарушение по Закона за защитените територии. За юридическо лице санкцията е от 1000 до 10 000 лв., а за физическо лице - от 100 до 5000 лв.", обясни Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас.

Министерството на туризма също ще глоби концесионера с 10 до 50 000 лева.

Снимка: bTV

От местната администрация също признаха, че видимо целостта на дюната е нарушена.

"Може би частично е отнета някаква част с цел бъдеща пътека", каза кметът на Ахтопол Станислав Димитров пред БНТ.

"Има достатъчно подходи, така че не е необходимо да разваляме дюните, за да стигнем до някъде. До най-хубавите места се стига малко по-трудничко", коментира туристка.