Процесът за разораните дюни на къмпинг "Смокиня" ще се гледа по реда на особените правила и така подсъдимите - бизнесменът Иван Нончев и багеристът Манол Павзантов, най-вероятно ще бъдат освободени от наказателна отговорност и ще се разминат само с парични глоби. През януари с багер бяха изринати точно 1295 кв. м от дюните.

Това стана ясно днес по време на първото разпоредително заседание по делото, което се проведе в Бургаския окръжен съд, съобщи dariknews.bg.

Защитата на Нончев - адвокат Станко Кралев, настоя делото да бъде прекратено, а обвинителният акт да бъде върнат обратно в прокуратурата, тъй като така изготвен не давал никаква възможност на клиента му да разбере за какво е подведен под отговорност.

"Обвинителният акт не отговаря на императивните разпоредби. За нас остава дълбоко непонятно визираните в обвинението 90 кв м какво представляват - защитена територия, прилежаща територия или нещо друго. За всички е ясно чия собственост е терена - на Иван Нончев", каза Кралев.

Съдия Господинова обаче отхвърли искането.

"Предмет на настоящото дело е унищожени ли са дюните или не,а не да се изследва кой е собственик на терена", посочи тя.

Все пак на подсъдимите бе дадена възможност да обжалват определението й пред Апелативния съд.

"Дюните са унищожени и надали може да се възстановят в рамките на 10 живота?", заяви прокурор Ангел Георгиев и настоя за по-строги наказания за подсъдимите.

Багеристът Манол Пазвантов

Снимка: Булфото

В същото време Министерството на регионалното развитие и благоустройство поиска 200 000 лева обезщетение. Председателката на съдебния състав обаче определи иска да се разглежда в отделно гражданско производство. Така интересите на държавата ще бъдат защитени, каза тя.

Престъплението не е тежко по смисъла на закона, в обвинителния акт не е описана стойност на щетите, а подсъдимите не са осъждани. А така автоматично те се освобождават от наказателна отговорност и за извършеното престъпление ще получат единствено административно наказание - глоба, която според Наказателния кодекс е между 3 и 10 хил. лв., стана ясно по време на заседанието.

"Без коментар", така бизнесменът Нончев отговори на журналистически въпрос дали сега, след заличаването на пясъчните хълмове, пред него се открива по-добра гледка към морето.

Твърди се, че той е поръчал разораването на дюните, защото пречели на изгледа от караваната му.