Петдесетгодишен бургазлия е задържан за срок до 24 часа по преписка, образувана за системно нехуманно отношение към гръбначни животни, съобщиха МВР и БТА.

Полицията се е самосезирала на база няколко видеоклипа с жестоко отношение към различни животни, публикувани в профила на бургазлията във фейсбук. Към служителите на реда са се обърнали и множество зоозащитници, както и представители на медиите. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас.

Своевременно проведените оперативно-издирвателни действия доведоха до установяване самоличността на бургазлията, адресите на пребиваването му, както и местоработата. Задържан е със заповед за полицейско задържане за уточняване на детайли по създаването и разпространяването на видеоклиповете с нехуманно отношение. Предстои събраните по случая данни да бъдат докладвани в бургаска районна прокуратура, уточни Цветелина Рандева от пресцентъра на ОД на МВР-Бургас.

На един от разпространените видеокадри кадри в социалните мрежи се вижда как мъж измъчва коте, на което главата му е заклещена в капан, на друг клип - как мъжът запалва огън и гори живо животно. В едно от видеата котка е поставено в клетка и запалена. Заглавието му е "Който яде гълъби - това заслужава". От полицията съобщават, че към тях са се обърнали и множество зоозащитници, както и представители на медиите.

Възмутени бургазлии разкриват в социалните мрежи, че мъжът се занимава с отглеждане на гълъби и е администратор на група във Фейсбук. Именно там е публикувал въпросните видео материали, след което ги е изтрил, допълва БНР.

Предстои събраните по случая данни да бъдат докладвани в бургаска районна прокуратура.