Това съобщи Радостина Ценова от Българската фондация "Биоразнообразие", която участва в среща, на която експерти обсъдиха състоянието на езерото и новостите при обитателите на лагуната.

По думите й промените в климата били една от причините в Атанасовско езеро да се появят нетипични видове, които само до преди няколко години са били редки и екзотични. Такъв бил случаят с розовото фламинго, което през есента достигнало рекордна численост от 66 птици в южната част на езерото.

По време на срещата орнитолози от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ направиха анализ на данните, събирани през последните години. Сравнение бе направено с периода до 2003 година, когато данни са събирани от Българо-швейцарската програма за опазване на биоразнообразието. Данните показват, увеличение на броя на гнездещите в езерото птици от 62 на 86 вида.

Малката черноглава чайка сега не гнезди в езерото, за разлика от речната рибарка, която се е превърнала в най-масовия обитател и има рекордна за последните 26 години численост, казаха от БДЗП.

От там добавиха, че през месец август в южната част на езерото е бил изграден най-големият изкуствен остров за птици, където природозащитниците се надяват да загнездят къдроглави пеликани.

Общата площ на езерото е 1690 ха, дълго е близо 9 км, широко 4.3 км., а водите му са свръхсолени. От 2008 година Атанасовското езеро е част от Европейската мрежа Натура 2000.

Атанасовско езеро е най-богатото на птици място в България, мястото с най-голям добив на морска сол у нас и най-голямото находище на лечебна кал.