Той и още трима действащи служители на Гранична полиция Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов, днес получиха от Районния съд в Бургас обвинителни актове от турската прокуратура, по молба за правна помощ, съобщи БНР.

Четиримата са обвинени за смъртта на турския бракониер
Ерджан Ялчън, нарушил морската ни граница край Резово преди 9 години. Делото се води в Наказателен съд в Кърклареле.

Над 200 души протестиращи в Бургас поискаха държавата да защити българските полицаи: "Не можем да допуснем в нашата страна човек, който си изпълнява задълженията, да бъде съден за това, че си е свършил работата."

Според процедурата, след като се запознаят с обвинителните актове четиримата гранични полицаи имат право на обяснения, защита и възражения, каза съдията по делото Георги Иванов.

Адвокатът на Цонков Росен Кожухаров посочи какви са обвиненията:
Член 37-"Извършител на престъпление", член 81-"Умишлено убийство", член 85 - "Убийство поради небрежност", член 86 - "Умишлено нараняване" и член 151 - "Увреждане на имущество".

С аплодисменти, викове "Да живей България" и скандирания беше посрещнат от протестиращите бившия граничен полицай Михаил Цанков на излизане от Съдебната палата.

"Благодаря на всички за подкрепата! Вие ми давате сила!  Надявам се държавата да го оцени да ни защитят така, както ние защитавахме нашите граждани"
, каза Цонков.

Районният съд насрочи следващото съдебно заседание за 13 април. 

На 17 април 2008 г., наши гранични полицаи засекли турски бракониери да ловят калкан. Бракониерите не се подчинили на заповедите на граничарите, които им указали да спрат, после започнал ръкопашен бой. От служебното оръжие на граничен полицай Михаил Цонков е произведен изстрел, който се оказал фатален за един от турците - Ерджан Ялчън, починал на път за бургаската болница, припомня Булфото.