Машината ще обслужва Югоизточна България от началото на лятото, съобщи БГНЕС. Подобни машини работят и на швейцарските Алпи.

"От София до Бургас взехме разстоянието за около 80 минути", каза Светлин Петков, ръководител подготовка хеликоптери на компанията "Хели Еър".

Авиолинейката ще бъдат на разположение през целия туристически сезон, за да може да се реагира адекватно при спешни случай, инциденти и аварии.

С машината може да се превозва един пациент, един лекар или парамедик, пилот и командир, възможно е да превозва и спасител. Може да каца на почти всякакви терени, включително и в планински. Хеликоптерът е от клас "А", най-модерният към момента.

Градовете в България, в които има изградени площадки, обаче, не са много. Към момента, освен в Бургас, има такава във Варна и в София.

Хеликоптерът ще бъде базиран на летище "Бургас" и ще е на разположение 24 ч. в денонощието. Ще работи и при инциденти в акваторията на Черно море.

Заплащането ще се поема от различни страни – от пострадалите, от общинския бюджет, ако се наложи, от предприятие, ако на негова територия е пострадал човек, възможно е и от бюджета на болницата, или от застраховател.