Здравната книжка става електронна карта

Служебното правителство получи одобрение за въвеждането на национална информационна система в здравеопазването и финансиране в размер на 12 милиона лева.

Обратно в новината

Коментари - Здравната книжка става електронна карта | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ОЩЕ 12 млн.лв.!... Някой спомня ли си изобщо колко пари се наляха в този проект и колко отдавна трябваше да е приключен!...

Това е еволюция ако стане разбира се

ТОВА ИМА СМИСЪЛ САМО АКО ИМАМЕ СВОЯ ИНДИВИДУАЛНА СМЕТКА, А НЕ КАТО СЕГА ДА ФИНАНСИРАМЕ ЛЕЧЕНИЕТО НА ЦИГАНСКИТЕ ФАМИЛИИ, КОИТО НИКОГА НЕ СА СЕ ОСИГУРЯВАЛИ!

Аз и сега нямам здравна книжка... направо на електронна карта ще премина... :)

"Цялата информация за болния, за неговите лекуващи лекари, изследвания и рецепти, ще бъде налична в електронен вариант."Любопитно ми е как ще се оправяме с глупостите, които неизбежно ще бъдат вписани в тези картони във връзка с нуждите на клиничните пътеки.

Добре са го замислили. Но защо човек няма конституционно право да не плаща здравни осигуровки, ако намира всичко това за фарс?

малък, но много прост народ, с тези опорни точки ще сме пак в зората на военния комунизъм

Колко години минаха от първия проект за такава система? Някой знае ли... поне 10. Колко време се разработваше? Колко пари се наляха? Сега сме март, до средата на годината щели да пуснат системата... Само да не се окаже, че правилния човек с правилната фирма ще внедри нещо вече готово и ще лапне 12 млн.

Няма значение, дали ще е готово. Ако работи, това ще се усети в много кратки срокове. Много повече, отколкото невероятния фарс с пръстовите отпечатъци.

Никой нищо няма да лапне. Защото проекта е толкова голям че се съмнявам една фирма да го изработи целия. Всъщност до август няма да се обяви дори обществената поръчка за този който трябва да изработи системата. Журналистите пак са си писали свободни съчинения по картинка. Крайния срок на програмния период по евр.финансиране е декември 2020

А по правилото N+3 до 2023 :)

Ей ама писна ми от многознайковци. Проекта е започнал през 2015 и е изцяло замислен от Москов. Наистина много добре замислена и структорирана система. Затова и получи европейско финансиране. А прословутия отпечатък щеше да е вход към системата. И всички ревнаха, а човека го избра за да няма манипулации и събиране на здравноосигурителни карти с чипове или не от недобросъвестни лекари. Ама нашия народ не само че е недоверчив но и прост и не го оцени.

А как така ще ги събират тези карти? Тази карта ще ти трябва навсякъде зъболекар, аптека (евентуално) , специалисти, зъболекар.Тя трябва да си е у теб. Ако един ти я вземе как ще се чекираш при другите?

По наши данни 60% от хората не са стъпвали физически при лекар през последните 2 години. 93% от тия нестъпвалите по документи редовно правят профилактични прегледи, 15% прегледи при специалисти, а на едни 4% се правят интервенциии/я стендче я апендектомиика нещо от този род/ а те бяла престилка не са виждали. Те така ще ти каже Дж Пито " Я остави картата пък ако имаш нужда нали аз трябва да ти издам направлението по бързо ще стане може и по телефона"

И на мен! Защото когато жена ми е болна и не може да стане от леглото ,а аз трябва да И купя лекарствата ,ще трябва с ножчето... пръстчето... А не е ли по-лесно с ножчето... главичката... / за да я види аптекарят лично колко тя е зле/?

Имам онкозаболяване и придружаващи АХ и други. За ТЕЛК трябва да мина през 11 кабинета. Сещате се, че 11 направления няма кой да ми даде, съответно плащам. Половината от прегледите са направени на контролни в ОЦ , при това 2 седмици преди ТЕЛК. Ама са на хартия и трябва война да водиш за заверени копия, пък и някои не отговаряли на формАта за ТЕЛК. Бумащина и бюрокрация, никаква координация между институциите.Ми защо да е лес

Ми защо да е лесно, като може да е трудно. Целият си трудов живот съм преминал в "борба" с бюрокрацията (THE MATRIX) и едва сега започнах да излизам от състоянието на онкологичното заболяване (започнало с IV-ти кл. ст. от 1999 г.). Целта на "болестта" е, ДА СЕ НАУЧИМ НА СМИРЕНИЕ. /Да успеем да капсулираме социалния си егоизъм и да развием ЕНЕРГИЙНИЯ/.

Като ходя на доктор нося папка с няколко папчици за важните заболявания на системите и епикризите за тях. Това би могло да се дублира в личната здравна карта, каквато сега е "европейската" и там да има чипче с памет за вкарване на отговорните епикризи..

А какво достоверно ще показва, че пациентът е там и " поема" здравната помощ? Това би могло да бъде .палецът. , а и е трудно фалшифицируемо...! само среден пръст, бате...

Нали ще може да виждаш, къде си бил в Електронното ти досие. Т.е. ако има фиктивни прегледи ще може да сигнализираш за проверка!

Стига да искаш и сега можеш. Взимаш си код за достъп и си гледаш кой какво ти е отчел като прегледи и манипулации.

"Европейската карта" е НЕНУЖНА и е пример за КОРУПЦИЯ в системата на здравеопазването - нецелеви разход на пари за здраве за "комисионни"!!! - "европейската карта" дава единствено право на спешна помощ а Това право е гарантирано от Законите на ЕС!!!, т.е. трябва да имате само лична карта, и да покажете, че сте граждани на ЕС!!!

Най-после нещо смислено! Ако го реализират и както трябва, ще отпаднат куп бумащини и висене по опашки.

Опашките едва ли ще намалеят, дори обратно по-дълги ще станат, особено ако има срив в системата.

ще осигури на масови убиици и нагли мед мафиоти възможност за обемно следене и прекацване на всеки вкл роднини и приятели

"Европейската карта" е НЕНУЖНА и е пример за КОРУПЦИЯ в системата на здравеопазването - нецелеви разход на пари за здраве за "комисионни"!!! - "европейската карта" дава единствено право на спешна помощ а Това право е гарантирано от Законите на ЕС!!!, т.е. трябва да имате само лична карта, и да покажете, че сте граждани на ЕС!!!

поредните УМНИЦИ които пак ще искат да ни правят на глупаци ,за да могат да крадат .А Е ТОЛКОВА ПРОСТО И ЛЕСНО ПАРИТЕ НА ВСЕКИ ОСИГОРЯВАЩ В ЛИЧНА ЕЛЕКТРОННА КАРТА ,сега внасяш здравни осигуровки не ходиш години на лекар а чиновниците лекуват с твоите пари цигани и бежанци и си крадат редовно

Фалшиви манипулации не се правят и сега. Говори се за ненужни такива. И ако се правят, електронните карти няма как да ги спрат. Искат да стане като със стоматолозите. Един зъб годишно. За останалото - пракай кеш.

Eто на, могло. А Московския искаше да удряме палци на гишето...

Чудесно - нови въведения !!! Никой ли не се е сетил в личната карта да сложат една точка и за КРЪВНАТА ГРУПА на човека! Така ще има възможност веднага да му се помогне при необходимост !!!

Това е и една от идеите. Личната карта с чип, за да не може да се копира , и да се ползва и като здравна карта.

А относно кръвната група, няма смисъл. Никой никъде няма да ти прелее кръв на юнашко доверие, първо изследват. Така е и при кръводаряване, може да си давал 20 пъти, пак искат опредделяне на кръвната група.

Че тая синя книжка никога не са ми я искали при лекаря!!! Искат я само при стоматолога, за да пишат вътре какви манипулации са правили заради ограниченията от здравната каса - един зъб не може да се прави 2 пъти в една календарна година без значение дали наистина трябва да се прави!!!

Кога най-после ще започне това чипосванеее????? Писна ми да чакам! Аман с подготовките!

По цял свят има електронни здравни карти и хората си ги носят в джоба, но тук Ганьо громи идеята, плюе и току избълва "Я па тея ше ми кажат те на мене!".

abasador

мисля, си, че крачка след крачка успешно вървим към рекордите на ГИНЕС. Едва ли има страна в света с толкоз сложна система за индентификация, отчитане, контрол и... и... само липсва въвеждането на допълнителен контрол чрез кръвна проба.....! Въпроса е да се намира работа и да се усвояват едни пари от хора специалисти, които нямат нищо общо със здравеопазването.... та то и лекари не останаха в България. Е останалото го знаем, както във всички останали сфери..... сме световно ниво!!! Лек ден.

Ихааа... а абонамент за достъп до данните колко ще струва? Аз таковата само за статистика ми трябват...

Здравната ни система ще продължи да бъде същата огромна измама, както е прословутата "осигурителна"система, която напрактика един данък наливащ нашите пари в каца без дъно. Формата и да се сменя от време на време, същността и се запазва.

След здравната карта нека да последва и електронната избирателна "книжка". Дай Боже за вторите извънредни избори тази година това да стане фак'т.

ще мога с платените от мен пари да платя на избрания от мен доктор или за избраната от мен процедура или изследване? КОГА ще мога да разполагам реално с платените от мен пари? Не ни залъгвайте с други схеми за крадене от нашето здраве!

С платените от теб 30лв. на месец ще платиш на твоя доктор с чушки. Коронарография - 1000лв., поставяне на стенд - 5000лв., инфаркт - 10000лв. Цени по клинична пътека без разходи за консумативи - ток,вода, ДДС и заплати. При 360лв. на година ще ги платиш след ...... ОТВОРКОВЦИ.

алоууу, неграмотници, пише се стенТ... Не се научихте. Също така има хора с по- височки заплати, на които им удържат в пъти повече от 30 лв. Имат право да недоволстват!

FuckTheEU

А мизерията и бюрокрацията с рецептурните книжки кога ще оправите?! Понякога се налага да изгубиш три дни в чакане по опашки за да си вземеш лекарствата!

Е, нали това искат да променят - да не се налага чакане, неразчитане на лекарствата, да може следващият лекар да знае какво са ти изписвали, защото много хора не могат да запомнят лекарствата....

Браво, дано да успеят! Това е в полза на пациента!

А с пръстовите отпечатъци на психопата Москов какво стана? Нали щяха да ги премахват. Или това са пак предизборни кьорфишеци. Само нахакват нови електроники и методи за идентификация на робите от матрицата, а старите простотии на предишните не ги премахват. С всяко ново (добре познато старо) правителство става все по-зле и по-зле, и по-зле. Експоненциално се увеличават глупостите, които робите от Матрицата трябва да търпят. Робите, които вярват, че имат избор, но каквото и да изберат Кукловодите са преодпределили един и същ краен изход. Робите, на които им се казват мантри от псевдолидери. Това са новите роби, които най-накрая доброволно ще бъдат чипирани, за да им следи чипът сърдечния пулс и да ги пази от отвличания.

Робите са необходимото зло! Погледни малко по-оптимиснтично на нещата. Ако нямаше роби, какво щях да владея аз?

"Или това са пак предизборни кьорфишеци." Служебното правителство въобще не участва в изборите!

"Служебното правителство въобще не участва в изборите! " Всички са в кюпа и са малко или много нечий човек. "Независими" няма. А обещанията често не се спазват. Реват срещу отпечатъците на Москов, по-точно лично Семерджиев, но не ми се вярва да бъдат отменени. Дано да бъркам разбира се, но хич не ми се вярва.

Преди години нямаше ли такова проектче?

Що сте ми сложили минус бе ,малко ли дивотии са направили до сега които ние посрещаме с робско търпение .Дори ни обевиха всички за престъпници с тези пръстови отпечатъци в болниците.Диваците дето идват на тумби през строго охраняваните ни граници отказват да им вземат опечатъци а ние се редим на опашки и дори си плащаме за това.

Николчо, главата, заради главата са ти минусите, там ти е слабото място! Опитай още веднъж!

новите смартфони като имат четец за пръстов отпечатък що ги продават? Всеки има право да е малко прост, ама ти си превишаваш правата и затова може и да те мислят за престъпник! Що не си хвърлиш БГ картата и да пробваш като "диваците" да се провреш на запад, а?

Което ще стане е този циганин Семерджиев да му закачат въжето на врата.

Личните карти(паспортите) с чип не станат здравни карти другите варианти ще стоят в чекмеджетата на лекарите и ще изписват каквото си искат в тях.

1. Така лекарят си вкарва голям риск един да го изпорти и да намерят картите в чекмеджето. 2. Пациентът няма да може да получава лекарства по здравна каса в аптеката, съответно няма да иска или ще е причина за т.1.

Абе то ще излезе, че служебните правителства вършат повече работа! Я дайте шанс на още едно служебно, да видим какво ще стане ... Много пъти съм се чудил защо не се въведе такава с-ма и съм нямал отговор, защото не може да има и логичен такъв. Но явно такава с-ма ще обърка доста сметките на някой. Иначе освен да въведе ред и да опрости цялата бумащина, бурокрация и хамалогия, отчитането на аптеки, доктори, болници и т.н не виждам с какво може да навреди. Приветствам!

И аз приветствам. Успех на начинанието.

това е добро. прекрасно бих рекъл! а сега някой ще ми обясни ли, от кого е получило одобрение за въвеждането, служебното правителство?? от светият синод, или от извънземните, може би??

Носят се слухове ,че новите електронти карти ще са с жълт цвят за да заменят и жълтите книжки и всеки ще се приема за потенциално луд докато сам докаже противното .

Не се радвайте. Ще дойде поредният министър, пак ще отмени всичко и пак ще започнем от първи клас... Вече колко години е било така? Защо сега да не бъде???

И златна да я направят здравната книжка, докато я има Здравната Каша, всичко ще е пълна каша!

След около 4-5 години ще въведат здравните книжки в системата!

вода. В Европа е така от 20тина години.

Тоест ЕС дава пари за осъвременяване на системата, но не дава пари хората да живеят по- добре и да са по- здрави. Вече виждам как възрастните хора ще могат да седнат зад компютъра и да прегледат какво е написал доктора. А когато отидеш на преглед при лекаря той почти няма време да те погледне- докато ти говориш той се е вторачил в компютъра и пие ли пише.Електронни хора, електронен живот.

ЕС да ти даде пари, та хората да живеят по-добре или да са по-здрави! Шегуваш ли се!

75% от българите нямат компютърна грамотност, а 35% са неграмотни, как ще се оправят с електронните карти, рецепти и изследвания, мислят ли тези, които въвеждат това?

Това се прави за такива неграмотни като теб - показваш лични карта и всички данни излизат в нета .

Какви ги дрънкаш? На практика всеки лекар има постоянни пациенти. При тази система казваш си датата на раждане и ЕГН и лекаря влиза на твоят ел. журнал. По същият начин ако трябва рецепта, тя няма да се пишена хартия, а се изпраща директно в аптеката- отиваш казваш си данните и ти дават лекарството. На практика това означава, че ще ползуваш само тази аптека която е най- близка по местоживеене.

Не се страхувай за неграмотните роми. Тях електрониката не ги бърка

Това и трябваше да се приеме , преди 10 години а то който стане Министър започва да упражнява над Българите ! А наркомана и отпечатъци искаше и тези които плащат на ръка всеки път бележки да показват на касиера , ега си тъпите десебари лаборанти ! Дай България , купих Телеграф и ми дадоха книжка за кой окраде БГ сега другата седмица 20 втора книжка !

Конете са интелигентни животни!!! Теб коньо, да не са те ваксинирали директно в главата, с обогатен живак!

откриха топлата вода на каря!