Над 7000 заможни безработни има у нас

Около и над средната заплата получават 7132-ма безработни, докато си стоят у дома и разполагат с времето си, пише днес "Монитор".

Обратно в новината

Коментари - Над 7000 заможни безработни има у нас | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А тази кьорава статийка защо изчезна толкоз бързо и безследно от фацата на дир-а?!

Дир, как не ви беше срам да публикувате подобна помия...Как някой не хвана да гони всички "прекрасни" работодатели, които осигуряват на минимума, как не зачекнахте всички тъмни паразити, които изхранваме ежеденвно...ами зачекнахте, хора които очевидно са си внасяли коректно осигуровките в държавата и ползват права. Гнилоч е всичко.

Какво искате да кажете с тази глупост? Че те тези пари са си НЕГОВИ, и са му удържани от заплатата докато е работил! Все едно да е спестявал част от заплатата си, и да си харчи парите, когато е безработен. И какво? Сега някой се е притеснил, че (част от) тези пари се връщат обратно при човека, вместо да отплуват завинаги в незнайните дебри на т.нар. ни "държава"?

Това е все едно да кажеш, че някой е изкярил страшно много, и е спечелил повече отколкото някой печелят от тотото, като е получил обезщетение "застраховка живот" на съпруга или детето си...

Трябва да се засрамите. Завидяхте и на парите на безработните. Като са им удържали пари върху по високи ставки е редно и парите които взимат да са по високи. Като Ви лъжат работодателите осигурявайки Ви на минимума и давайки разликата под масата. Така ще е.

Защо настройвате излишно хората? Обезщетението за безработица НЕ Е социална помощ! То се изплаща въз основа на правените вноски, докато човекът е бил работещ. Голяма заплата = големи вноски = голямо обезщетение.

Точно така! Мръсни тролове! По всички статии само глупости на малоумници, които не разбират по същество нещата, а повтарят мантри на малоумните ни политици!

Точно така. Същото както при пенсиите: Голяма заплата = големи вноски за пенсия = Но таван на изчислената пенсия. Поне да измислят по-скопосана формула, за да не дразнят хората. Но и за това са некадърни. Страх ги е, че няма да се осигуряват на реалните пари.

соц.служби да не спят,но да проучват и спират на измамниците парите,стига получавали само хубави заплатки?!

Какви социални служби, алоу... !!! А и ако има измами, то е работа на прокуратурата, а не на социалните, нито на Агенцията по заетостта (част от която са бюрата по труда). Некомпетентен коментар!

Много боде очите на мафията тази средна класа. Тъпунгерите въобще не съобразяват, че това е златната кокошка, която им снася яйцата, а точно, като в приказката искат да я утрепят. Това, че тези хора са плащали осигуровки, върху заплатите си и са пълнили хазната и са крепили осигурителната система, няма значение. Трябва сега да ги сочим с пръст. Няма как да е иначе, соцът е жив, трябва да съществува само върхушката и отдолу робите.

Обезщетение за безработица - 1560 лв, а "таван" на пенсия, за която е плащано над 40 г. труд е 910 лв !? А бе, България, и много "интелегентни" депутати и "конституционалисти" в нея. Между другото, онзи ден по радио "Хоризонт" многократно обявяваха, че "... днес ЧЕСТВАМЕ годишнина от обесването на В.Левски..." Какво да правиш - днешна България!

Пенсията се плаща години наред. Обезщетението за безработица няколко месеца. И него дават - както е с пенсията при повечето пенсионери (тъй като те са плащали пенсиите на други пенсионери докато са работели) - а са пари, изработени от лицето и дадени на държавата. Това не са помощи. Все едно като ви платят каското на колата при щета, да викате, че сте получили помощ.

1560 лв. заможни ?!? Ами да се изтрепят незабавно мръсните богаташи.

Нали тези хора са осигурявани за риск от безработица. Това не е помощ, застраховка заплащана от всеки работник!

става ли въпрос за заможни отвъд океана ?

Абе, "Монитор" вместо да ни занимавате с обезщетенията по закон на хора, които са работили и внасяли данъци на държавата, напишете как патрона Шиши се сдоби и със сградата на "Музея на виното" в София! Злите езици твърдят, че много миришело от тази "сделка", ама вас, щото сте в кочината , явно миризмата не ви притеснява;))

А "многодетните самотни майки" от индийски произход,те колко вземат,а?Без да са работили никога и не възнамеряват да работят никога...вие сте се хванали за хора дето са работили и сега заслужено си получават обезщетенията.

И поне 3 млн гладни.

Умен и гладен няма! Просто е, простолюдието е бедно , защото е просто! ... и късопаметно...

Когато са работили на тези хора са им удържани пари за осигуровки като те са били върху реалните им заплати, затова нека да получават обезщетението което им се полага а на всички останали които злобеят ще препоръчам да се осигуряват на реалните им заплати а не да получават големите пари половината от които под масата.

преподавателят ми по мениджмънт и икономика имаше един лаф: "От работа не се става богат, а гърбав, който иска да е богат прекарва времето си в правене на пари!"

Май Ротшилд каза, че трябва да работи за себе си. А не като наемен работник. Мисля, че много млади хора в БГ правят именно това. Няма да станат Ротшилди, но поне печелят нормално и не се гърбят по цял ден.

Безработни и заможни колкото щеш у нас.Градовете са пълни с движещи се автомобили през работно време.

А някой може ли да каже колко месеца ще получават обезщетение от бюрото по труда тези хора? Защото ще дойде един момент когато ще спрат да получават обезщетение и тогава какво ще правят. А също не им се трупа и трудов стаж.

6 месеца

11 МЕСЕЦА

Времето, през което ще получават помощи зависи от годините осигурителен стаж (за над 20 г. осигурителен стаж - 1 година). Също така се признава за осигурителен и трудов стаж, ако са незаконно уволнени и впоследствие възстановени на работа.

Има промени в КСО друже ,ако след 01.01.2003г. имаш 10 години стаж тогава 12 месеца,ако нямаш дръвце....много им се стори да плащат на хората,но за индийците няма проблем за тях всичко....

Dimi

Зависи от това колко стаж имат, но максимума е 12 месеца... това време се зачита за трудов стаж.

Да вземем най-тежкия вариант - максималния осигурителен доход. На хартия тази заплата е 2600 лева. Но това е на хартия, защото на тази заплата се дължат 335,40 социални плащания и данък от 226,50. Работодателя също добавя едни социални плащания малко по-големи от тези на работника. Значи, държавата ни пряко от този човек е получила едни 900 лева. До тук. За човека остават долу горе 2040 лева. Да си харчи. Е да де, но такава заплата обиковено бива похарчен, при това в България. И понеже всичко ни е с ДДС, значи човека е дал 1/6 от горната сума като ДДС или още 360 лева. Тоест до тук държавата ВСЕКИ месец е 1260 лева напред от този човек. Това без да броим, че този човек плаща някакви местни данъци, купува си винетка за колата, купува акцизни стоки като бензин, цигари и алкохол. Тоест държавата прибира от един работещ на максималния осигурителен доход на месечна база около 1300 лева. И така трябва да е прибирала поне 2 години (24 месеца). Та парите, които взима като компенсация този безработен си ги е дал на държавата в пъти преди това.

Не бой се. И от това може да се изкарат пари. Аз го описах, но цeнзорите не прощават. В общи линии се иска 9 месеца от последните 15 да внасяш осигуровки, а после според стажа получаваш обезщетения. С над 5 години стаж получаваш поне 8 месеца осигуровка. Общо осигуровките са 26.3% (ДОО+ЗОВ). Сега сметни 9683.80 и 81500. А обезщетението може и да е за 12 месеца, ако имаш нужния стаж. Така че има поле за действие.

Съгласен съм ,че тези хора имат право на това обезщетение, но не съм съгласен ако са ДС и са получавали големите заплати ,а съответно не са им удържани и внасяни осиг. вноски.Стар спор, ама си е така.

Ами, като са се осигурявали на пълна заплата е нормално да получават високо обезщетение. И аз бях така, но преди да затворят фирмата отидох да бачкам в Германия. 3 месеца след това, повечето колеги взимаха по 1200 лева една година, защото бяха бачкали от минимум 5 години във фирмата и бяха осигурявани на максималното... Къде е драмата? Плащат си - получават. Или трябва да получават същото като тарикатите, които се осигуряват на минимално и другата част под масата, за да не "хранят" държавата? В началото и при нас беше така, но говорихме с шефовете, че не ни кефи и се оправиха нещата.

дай статистиката - колко милиона харчим за помощи на циганите???

Защо редакторът е толкова неграмотен по икономическа тематика? " Това означава, че преди да станат високоплатени безработни тези хора са печелили между 1500 и 2600 лв." Не са печелели, а това е била брутната им заплата, т.е. осигурявали са ги върху указаните цифри, т.е. самите работещи са плащали немалка част от своя приход като данък. Аз никога не съм била на такава брутна заплата, но считам, че е справедливо да има такива обезщетения, щом като върху високите заплати са внасяни данъци и са правени отчисления.

Сега забелязах в първи абзац - "пише днес МОНИТОР". Ало, Дир-а, Вие собствени критерии нямате ли. "МОНИТОР" ли е крайната истина за Вас. Ама Вие сте преписали дословно...

Стотици хиляди мръсни и тъпи циганьори от години взимат всякакви помощи за това, че раждат олигофрени, което като сума в десетки пъти повече от помощи за безработни за умни бели хора.

Колко ли данъци са платили за да вземат тези доходи докато са работили? Със сигурност са вадили пенсиите поне на 2-ма пенсионери.

Както винаги прасешките медии търсят интригата:) Тези, "заможните", по закон ли получават това обезщетение? - по закон! Толкова! Те все пак са ходили на работа! Защо не питате вашият работодател Шиши дали е морално;), след като и един ден не е стъпил в 43-то НС, да получава изобщо заплата като народен представител и колко е морално пак да е кандидат и да води дори две листи, след като законотворчеството очевАдно не го интересува!

да завидиш на безработния за това че взема обезщетение за безработица е перверзия и цинизъм. Дир би трябвало да свали тази обидна и цинична творба и да се извини. Това нарушава моралният кодекс на журналистиката. С такова мислене доходите в България винаги ще бъдат най ниските в Европа. Крайно време е обществото да постави ясно пред политици иработодатели този проблем и да заяви ясно и категорично че трябва промяна.

Щом са получавали толкова,значи са внасяли осигуровки.А какво правим с тези пари,които отиват при братята "роми" под формата на помощи? За какво има помагаме - за по-голяма престъпност,за по-голяма раждаемост,за по-образовани кадри ????

А бе иди.оти да не би вие да сте им внасяли осигуровките на тези хора - значи когато даваш може, а когато трябва да вземеш - не може - еба.ти и гербагжииското просташко мислене.

Ако всички тези бг граждани и селяни, са си заработили и заслужили тези пари - ЗАЩО НИ ЗАНИМАВАТЕ С ГЛУПОСТИ????

тези статикмици се опитват да ни внушат,че нещо се плаща!Реално повечето от тези плащания са за сезонни работници в чужбина и парите се възстановяват от соц.службите на държавите!Пропагандата минава на село при тютюно берачите , а не в нета .

кой получава заплата 1500-2600 лв. у нас? Това са 20% ат населението! Другите получават средно 500-600 лв. независимо от всичко- образование, квалификация, отговорност, риск и т.н.!Толкоз!

Много хора получават и над 2 600 лв. у нас. Въпросът е на колко се осигуряват. В София специално има много фирми, в различни сектори със заплати между 2 000 и 5 000 лв.

Да си говорим честно... максималния осиг.доход е 2600 лв. Обезщетението за безработица било 1% или тези хора са осигурявани за безработица 26лв на месец или за 2 години общо 624 лв. Така погледнато да получават обезщетение за безработица 900лв и нагоре не е справедливо, обаче това не означава, че 900лв правят човек да бъде заможен.

Това обезщетение не е индивидуално. Аз съм осигурен на максималния доход и никога не съм бил безработен. Тези 26 лева на месец може и никога да не послужат конкретно за мен. ПО тази причина няма логика тавана да е 900 лева.

Ще приложиш ли същата логика и към минималната заплата? И да, 900 лева не е заможен. Аз нито пенсия, нито обезщетение ще видя в България, въпреки, че съм осигуряван на максимална 5 години. Честно ли е? :))

Нищо ново под слънцето - мързеливите голтаци завиждат на работливите, честно внасящи си осигуровки, хора. Защо не напишат статия за укриващите доходи, в т.ч. за получаващите част от заплатата си "под масата"? Или и в ДИРа нещо са гузни, а? А?

Нали се сещаш, че това са данни за новите ни безработни министри и депутати. Това определено не са работливи хора!

7000 човека. всички ли са депутати били.

1000-1500 лева било заможен ако и да е единствен с доходи в семейство. Както и да е. До 4 години гроб дават по 1500 лева средна заплата - всички ставаме заможни. Герб ще построи комунизма у нас явно. Така е писано.

Нищо не си схванал. Заплатата е онова, което ти струваш (което можеш да правиш и правиш) - само от теб зависи колко ще ти е заплатата - ако си учил повече и имаш добра специалност - и сега няма да се оплакваш. Ако си бягал от училище и не си завършил добър университет - винаги ще си опашкар.

На мен и мъжя ми всеки месец ни удържат по 600лв. на всеки + още не знам си колко от работодателя. Само от това, че работим идва по поне 2000лв. в бюджета на месец. Ако бяхме в сивия сектор поне половината щеше да влиза в нашия джоб и стотинка нямаше да я види тая държава. Ако се окажем случайно съкратени, много ясно, че ще си ги вземем парите. Нали затова се водят осигуровки, а не да ги соцат разни там кърлежи. То колко отиват за циганите, не знам, ама кражбите са ви в пъти повече.

До там ли стигнахме да завиждаме за парите които взимат безработните. Били каквито били, работили взимали заплати от работодател, не сме им ги давали нито Вие нито ние, сега са безработни взимат 60 % от заплатите 1 година и какво. Все гледаме в паницата на съседа и все лаем за щяло и не щяло.

Определението "заможен" за обезщетението за безработица в размер от 900 до 1500 лв. е просто безумно. Драскачът, написал тази "творба", или получава 500 лв. и обезщетението му се струва грандиозно, или и толкова са му много, че твори с такъв размах. Не на последно място, за да получаваш такова обезщетение за безработица, означава, че се осигуряваш върху максимума, върху пълния размер на заплатата си и си внасяш осигуровките като пич. Творецът може да седне и да сметне какви осигуровки, отделно данъците, са внесени преди това и тогава да седне и да бистри "заможността".

... с малката подробност че се "гледа" осигурителния доход за 2 години назад. Плащай ти осигуровки 2 години на 2600 лева, пък после бъди "богат" безработен. Автора на статията е смешен, съжалявам го.

Ало, Дир-а, 1. Обезщетението се получава вурху осигурителния доход, а не върху трудовото възнаграждение. 2. Получават се толкова, коклото са изчислени върху внесени осигуровки. 3. Нека всеки да внася повече осигуровки, за да получават повече обезщетения... 4. Много грозно изпълнение, Dir-a. Кой Ви го поръча...

Съгласно чл. 54б, ал. 1 от КСО дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 24 календарни месеца, тоест дали казваме, че се изчислява по брутния доход или респективно по внесените осигуровки е едно и също нещо в този случай.

Е хайде сети се, че не е едно и също. Осигурителния доход има максимална граница - 2600. Брутния доход - няма.

240 лентяи от последния парламент са ли в числото вече или тепърва ще ги добавите.

Чети! Данните са до ноември 2016. Хайде сега пак - сети се!

От тези които взимат големи обезщетения има и много сезонни работници които заработват големи заплати в Англия или Германия и ,,Голяндия"! Те са кошмарът на Тома Томов и други като него на които не им харесва,че Сульо и Пульо могат да щъкат из Европа и да заработват пари!Че и децата им да учат в престижни университети! Едно времИ не беше така!Мхм!

коментарите и самата статия са издържани в традиционен български стил. Завист и простотия. Ще каже човек че 1200 или 1500лв са нещо. А ако има човек семейство и деца ? С такова мислене няма да просперира българина.

най-страшното е, че точно тия които плюят и злословят, са издържани от парите на тези хора, които се осигуряват на високи заплати

много е жалка картинката. Българите всички заедно трябва да настоявам и изискваме по високо доходи. а не разни работодателски организации на назначени бизнесмени да заплашват с протести. Доходите са обидно ниски това е ситината. И 1500лв заплата дори не кой знае какво.

Минималната пенсия в България не е ли 161 лв. ? Откъде ги измисли тези 142..............

Тези така наречени високо платени безработни всъщност са: ДЕПУТАТИТЕ и кметове и тн!!!!НЕ лъжете хората!!!!Правителството падна и хоп на борсата като е крава да се дои до край!!!!!

ти идиот ли си бе ? тия депутати по цял ден ги кълнеш...ще ти се пръсне жлъчката....явно не допускаш че в тази държава има и хора които реално вършат нещо

Ми то, за да получаваш такова обезщетение нали се сещате колко са им удържали преди това на месец, те отдавна са си ги изплатили тези обезщетения.......не виждам къде е проблема???? Проблема е друг, в БГ заплатите са много ниски ...ей това е!!!!!

Точно, а сега пускат тая партенка да им завиждат бедните... мизерници

Николайчо къде си се научил на драскателство? Но нали трябва да си по модата. Лепваш едно сензационно заглавие, а дали то кореспондира със статията... майна му бълъците да лапат мухите. Звочи едва ли не, че тези мамят, а това че са плащали данаци и осигуровки... А и кой на днешно време е заможен с 900 лв при парно 300лв?

А като се осигуряваха на максимума...що не писахте колко внасят ?

Кой депутат е внасял осигуровки, та сега взима огромни обезщетения за безработни???

Някои депутати наистина отидоха на борсата и сега вземат около 1500лв обезщетения.