Въвежда се 10% данък за лично ползване на фирмени активи

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, станали известни като данък "натура".

Обратно в новината

Коментари - Въвежда се 10% данък за лично ползване на фирмени активи | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Чакаме данък въздух. Сигурен съм че безумието на Вавилон ще стигне и до там.

ТЕЗИ ХОРА СА ЛУДИ - Ако пак някой гласува за тях -и той е луд. .

Свърши вече, заемите са взети. Сега остава вдигане на данъците и вземане на още заема. Това ни чака.

Министъра на финансите е сбъркан човек - грешка на природата .

СТРАШНИ ПРОСТОТИИИ НАПРАВО СА ГЕНИИ НА ПРОСТОТИИТЕ

ама 10% върху коя стойност?

Аз имам служебен автомобил, но уикенда си карам личния. Ако карам служебния понякога е защото имам недовършена работа през седмицата - и как ще определят дали работя или отивам на разходка независимо от това дали е сряда или неделя?

няма значение дали е сряда или неделя, а дали го ползваш за лични или служебни цели - аз така го разбирам

бат'сали и другите като него са законодатели показват им банан и те гласуват закона затова са ни такива законите

всички са управленци и мениджъри с 420 лева заплата щото: В закона се предвижда отмяна на данъка върху разходите, свързани с експлоатация на превозни средства, когато с тях се осъществява управленска дейност.

"Полученият в натура доход от служител или мениджър - например от ползването на фирмен автомобил или телефон..." И аз да попитам - как ще установят, че фирменият телефон е ползван за лични цели? Ще подслушват всички фирмени телефони ли?

Добре де- аз пак да попитам: Ако кажа на съпруга/та си че не мога да му/и звъня през работно време, понеже "телефонът е само за служебни нужди" но той/тя ми звънне - ако приема разговора, значи ползвам служебния телефон за лични нужди - колко данък (на каква основа) трябва да платя? Ако не приема разговора - пак греда!

Искам да попитам тая луда жена - Менда Стоянова - ако ползвам личен актив (автомобил) за служебни цели, ще ми върнете ли 10% данък, г-жо финансов гений?

Идеята уж беше да се облагат разходи за скъпи коли и имоти които се водят на фирми. Елегантно я компрометираха. Пример с конкретни стойности: Собственик на ЕООД има разходи за амортизации за лаптоп примерно 1000 лв. Досега данъчния ефект от тези разходи беше 100 лв. С новата промяна ще дължи 200 лв. данък и ефекта от тези разходи става отрицателен. Следователно вече е по изгодно да не се отчитат такива разходи.

Малоумници от Гроб

Покупката на тоалетна хартия за офиса ще ли се облага с данък натура или не е за лично ползване?

Веднага обИснявам: Ако си в кенефа на офис в който си служител и си бършеш г.за със служебна т. хартия (не твоя) не се дължи данък. Но, ако си собственик на фирмата и с.реш в същия този кенеф то дължиш данък 50:50, щото хартията си е твоя.

Тоалетната хартия ще си я носиш от вкъщи ако искаш да ползваш.

"Полученият в натура доход от служител или мениджър - например от ползването на фирмен автомобил или телефон" - на първо четене излиза, че казус имаме, ако служителят получава доход от служебния автомобил или телефон, тоест работи като таксиджия или секретарката си докарва някой лев отгоре като розов телефон. Това е написано по същество.

тея в парламента само данаци да измислят им дай а работа никаква. Аз предлагам да въведат данък депутат, данък депутатско кюфте, данък депутатска заплата, кола, екскурзия - пардон командировка ... данък спане в парламента ... данък чесане на език ... тогава със сигурност народа със 100% ще Ви подкрепи малоумни ненаяли се тиквеници

НА МАЛКА БЪЛГАРИЯ И СТИГАТ 50 ДЕПУТАТИ СПЕЦИАЛИСТИ В НЯКОЛКО ВАЖНИ ЗА СТРАНАТА ОБЛАСТИ, ИКОНОМИСТИ И ЮРИСТИ. ИКОНОМИЧЕСКИЯТ ЕФЕКТ ЗА БЮДЖЕТА ЩЕ БЪДЕ ВПЕЧАТЛЯВАЩ!!!

И е така и не е така . Лошото в твоя случай е ,че за да корумпираш 50 депутата с по 1 милион рушвет = 50 мил ,а да корумпираш 300 = 300 мил. ББ лапа от цялата група по 70% = добри парички ,а при 25-30 депутата Емил ще им взима 100% Ем ще ни разказват играта сплотено и още по корумпирано.

Ами данък уикенд не беше ли за същото нещо ???? Обяснете ми каква е разликата.

Нещо не разбирам - аз - като ходя със служебната кола да заснемам по място данни за разработване на проект - плащам данък, щото е инженерна дейност. Шефа - ако реши да се разходи от София до Варна, за да се види с друг шеф, да си побъбрят - не плаща данък, щото е управленска дейност... Бах ти справедливостта!!!

Ами не разбираш! Щото в резултат на тая среща (или бъбрене) може да ти осигури или не заплатата!

Ти пък. Само вятър си правите и играете на "бизнесмени". А всъщност се кретени-престъпници.

Ivan Ivanov

хах не се прай на шеф , видяхме до къде я докарахте....

И на кака Менда и се признават неоходимо-присъщи разходи-да си купува всеки ден нови костюмчета, обувки и чанти в унисон с тях, да е с прическа, да ходи на фитнес, да яде почти безплатни кюфтета в ресторанта на парламента. Но тя не е сама, вижте всички каки как се разхождат като манекенки из колоарите на парламента, те и момченцата все са изтупанки и със смартфони, лаптопи, костюмчета версаче....Кунева и тя...Цецка, Майчето, Масларова, пълната министърка на пътищата...и хиляди знайни и незнайни по села и паланки.

Ами така си е, я виж от Европарламента репортажите - каките са несресани, негримирани, облечени като от магазини Мания. Ние сме по-така. По-европейци. И по гении, имаме време и политика да въртим, и любовници, и дрешки да си пазаруваме. Да живее българската депутатка, най-оправната в Европа!

Едни парички се усвояват, а работата се върши от неграмотни маймунки. Система за повече от 500 хил. лв. на Министерството на външните работи (МВнР) "Е-Консулски услуги" е получила само една заявка за издаване на документи за самоличност за няколко месеца работа. Документът така и не бил издаден. Въпреки нулевата ефективност на проекта до този момент, МВнР е подготвило нормативни промени за работа на системата и за издаването на шофьорски книжки.

Е като краен резултат, то не остана нищо необложено с данъци, българите ще трябва да започнат да крадат за да си плащат данъците защото след като платят всички данъци са на минус. И като така, крайно време е да се въведе смъртното наказание на данъкоплатеца, който си е платил всички данъци на държавата, защото вече е непотребен и ще трябва и да влиза във великите болници с пръстов отпечатък. Да живеят циганите и политиците-престъпници, те за данък и стотинка не плащат, защото всичко им е незаконно откраднато и не се облага с данък. Това е сивата икономика, е кажете сега кое е по-добре да развиваш чест бизнес и да дадеш всичко до стотинка на държавата за да може тя да обгрижва циганите и корупцията по всички нива?

Не ревете, това е правилно. Всички трябва да плащат данъци на това, които потребяват. В този смисъл е редно да се премахнат и ваучерите за храна - щото за сега те не се облагат с данъци. Там където фирмите осигуряват храна - също.

Циганите плащат ли данъци. Някой да взема мерки по този въпрос, нее!

Не е съвсем точно. Социалните разходи си се облагат и сега. Признават се за разход само ако си длъжен да си храниш персонала (по Наредба 11 май беше). Аз моите като ги храня после си плащам като поп 10% на държавата, щото не съм бил длъжен :) Вече не си правя труда даже да искам фактури, все тая дали тези 10% или онези за корпоративния данък.

"Предвижда се работодателат сам да реши дали той да плати този данък или служителят да бъде обложен с него" Ако е за шефа - фирмата плаща. Ао е за бачкатора - кой ли ще плаща? Въпрос с повишена трудност...

Ми значи - лесна работа, правиш си фирма, ставаш шеф и не плащаш, нали...

"В него се предвижда отмяна на данъка върху разходите, свързани с експлоатация на превозни средства, когато с тях се осъществява управленска дейност. " Значи Шефа ще продължи да си джитка с колата на почивка или на лов или при любовницата/любовника, а и ще има право да реши дали служителите ще плащат този данък.Изобщо пак малкия човек ще плаща.

В България масово се регистрират баровски коли на фирми, да не говорим за имоти и какво ли още не, така че не е зле да се спре тая цигания

Ми регистрирай си фирма и след това си купи кола на нейно име! Кой ти пречи?

ГЕРБ Не се наядоха и накрадоха! На тая Менда и на Боко да им се изходя в устите!

че будистки поклонници, миряни, гласоподаватели и фенове на бог БУДА ще те анатемосат. интересно е че в този сайт тези хорица не защитават често месията си който прекалено доста е оплют от недоволните люде

Това е поредното необмислено решение. Повод да се събират пари. Как ще се доказва, например телефон, се ползва и за лични нужди??? Малките фирми и без това имат материални затруднения, че да плащат и допълнителни данъци. Вносителите да спрат с такива предложения, а да измислят и предложат как да се събират задълженията, особено от големи частни и държавни фирми

От Лукойл например!

Браво ''управляващите'' , построихте икономика на данъчна основа.

ората осигуриха целия личен състав дома си, че даже и приятели от дейността на фирмите си, сега се сетиха за активите...

Единствено ГЕРБ се обир с чудовищната и уродлива българска моторизация и като не може да направи нужния градски транспорт, паркинги , гаражи, паркинги и сини зони, защото БСП им пречи. И Радан им пречи. И международната обстановка им пречи. И климатичните промени им пречат, то ГЕРБ измисля оригинален начин да спре част от корите в движение.

От утре,спирате да карате служебвните автомобили и тръгвате пеш,след това спирате служебните столови,ще си носите храна от вкъщи,цигари и кафета няма да пиете,защото са вредни за здравето,по жени няма да се задявате защото и там разходи,и накрая ако не можете да спестите някой лев от тези лишения,сте готов за Скот със гората:О)Гарантирано от Гроб:)

От утре спирате да пиете и крадете и връщате ограбеното на хората Нали такъв ви е девиза на комунистите

Личи си че си завършил УНСС неграмотнико

Добре че беше дядо му И УНСС нямаше да завърши толкова е тъп

Имало специална група, която изучавала и каталогизирала стореното от ГЕРБ на българите. Накрая групата щяла да ни обяви колко ни струва ГЕРБ във властта? Интересно какви суми или проценти ще обяви за този данък за винетките и т.н.?

Този данък е мъртво и глупаво роден. Няма да го бъде. До момента в който го махнат, обществото ни ще изхаби много от градивната си енергия за заобикаляне на данъка и надлъгване с държавата. Да, на управниците ни им трябват нашите пари, за да ги вкарат в държавата и да си ги приватизират. Ето за това е този конкурс за измисляне и приватизиране на потоци с пари. Точно този поток обаче, ще се окаже вадичка и ефекта от него ще бъде смешен. Това е така, защото държавата им/на партийците милиционерите и чиновниците/няма нито сили нито възможност да се пребори с лавината от нарушения на закона която ще се отприщи и ще намали до непотребност този паричен поток.

Нищо не мога да разбера, нито как се облага, нито колко се плаща. 1. Ползвам служебен автомобил, за да ходя при клиенти. Спирам по път до лавката за цигари. Бавя се 2 минути. Колко трябва да платя? 2. Всеки обед ползвам служебната столова за 30 минути, докато съм в обедна почивка. Колко трябва да платя?

1. Ще спреш да пушиш. И без това пушенето е вреден навик който убива. 2. Ще спреш да ползваш служебната столова и ще си носиш храна от дома. И без това в столовата не готвят вкусно, а и продуктите не са проверени и здравословни.

За първото не знам, за второто обаче и сега се плащат 10%. Разширяват обхвата на представителните разходи все едно.

Еми,много ясно че трябва да се плаща,даже 10% е малко,поне 50% трябва!!!

... избори идваааат ... популистки закон с почти никаква реална стойност ... но ще удовлетвори завистта срещу няколко шефа или комшията, който ходи с служебна баничарка за риба. Нито ще напълни хазната нито ще уплаши хората с милиони ...

У Немско ако ползваш служебния автомобил през почивните дни се плаща данък. Много от големите фирми дават на служителите си коли за персонално ползване, които те юркат за лични нужди в извънработно време. Нормално е да ги обложат с някой лев.

Ако бяха спряли да хабят народни пари дУпедатите за неприложими глупости и бяха превели и въвели данъци издържали на практиката с десетилетия нямаше да имаме всички тези простотии от които неможеш да излезнеш след поредните поправки и добавки. В Германия НЯМА закон който да се тълкува многоразрядно и да дава възможност за рекет от държавните институции и за това в 95% се спазват разпорежданията а останалите 5% разчитат да им се размине или си плащат глобите като стой да гледаш

Ал

Чета коментарите, чета ... и не проумявам ... хора ли сме, овце ли сме?! На никой и пред ум не му минава да ходи да протестира!!! Мафията, една банда самозабравили се лапачи, директно ни бърка в джоба, а вие като уплашени кокошки мислите как ще изпълните нормата за да си платите! Срам ме!

И кое е това нещо дето хората са успели да постигнат с протести при мутренското управление??Не простестите ще оправят България а измитането на мутрите от управлението по такъв начин че следващите да не си помислят че могат да си развяват коня като тех

Трябва да се премахне плоския данък, това ни дърпа яко назад.

Ал

Как те дърпа плоския данък назад?

Дърпа бюджета.

Ами кара повечето обикновенни хора да играят в сивата защото един и същи данък върху 500 лева и 5000 лева бърка много надълбоко в джоба на първите докато на вторите -бълха ги ухапала.. Къде има такъв данък???като навсякъде са го проумели и е прогресивен. Плоския данък е удачен в даден момент за съкратен срок след това е геноцид

Колкото по-плосък, ясен и всеобхватен е един данък, толкоз е по ефективен - ДОО 10%, ДДС 20%. Другите са - лъжем, мажем ...

видяха се крадците и то в НС - всички и РБ. Ама и аз искам да не си хабя собствената кола или да пътувам с автобус, искам да не си съсипвам собствената кола, а и чуждата е по-добра.

Аз нещо не разбрах - това ще важи ли за депутатските и министерските автомобили или те пак са над тези неща ?

НЕ и как не сте разбрали до сега че техните закони НЕ важат за тях а само за баламите дето са ги пратили на хранилката без да носят отговорност за безумията си

а не е ли по добре като Ердоган .. директно ..военно или извънредно положение ...що трябва да ни пият кръвчицата със сламка ...и да си ходим ... кой от където е

Ако не ме лъже паметта преди 2 седмици казаха, че ще се плаща от работодателя, а сега, че той ще реши дали да го плаща или служитела... То и в двата случая е ясно де... И понеже данък лихва не стана, както го мислеха...сега измислиха това...

Не можаха ли, да сложат този данък само за автомобили над 50к лева. Защо трябва да цакат с топла бира малките фирмички отново.

МЕНТА ЗАЩО НЕ Е В ЗАТВОРА ЗА УКРИВАНЕ ДАНЪЦИТЕ НА ЦАР КИРО А ВЪРТИ СМЕТКИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

В стремежа си да напълни празната държавна хазна управлението на ГЕРБ става все по нагло и агресивн,та дори с фашизиран уклон !

всички олигарси бизнесмени са собственост на БСП и затова няма прогресивен данък и тънем в мизерия

"Докарват във Варна боклук от Сицилия." Аз си мислех, че нещо не съм доразбрал и става дума за Автомобили

Гледате с нещо си да запълните част от работното време ли, другари депутати?!

Добре, Време беше "меринджейчетата" със скъпите фирмени коли да понамалеят малко.

Охх. Колко още остана до края на мандата на ГЕРБ ?