Китайски дъмпинг срива стоманодобива в ЕС

Редица министри на икономиката на страните от ЕС предупредиха днес, че има голяма и непосредствена опасност от срив на европейския стоманодобив.

Обратно в новината

Коментари - Китайски дъмпинг срива стоманодобива в ЕС | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

предполагам ,че руснаците като ответна мярка ще минат на китайски автомобили , тогава как ще спасяват автомобилостроенето в европа

Е, на нас не може да ни срине нищо, щото ние си го сринахме сами. Ей, много сме послушнички.

И не само-) Но в страна в която само за една седмица в мегаполис като Шанхай могат да бъдат проверени и закрити 2400 предприятия за нелегално производство на телевизори е трудно да се твърди че всички спазват охраната на труда...само дето нелегалните не изнасят и с тях няма как да бъдат обяснени ниските цени на китайската стомана, но пък са идеални като оправдание за неефективното производство на европейските производители.

Ех този ЕС:Америка го клати,Русия го клати,а сега и Китай го клати!Как ли още не се е сгромолясъл ??!!

ЕС не реагираха на създаването на БРИКС, е вече май усетиха, че това не е детска игра- нито Китай, нито Русия.Жалко за нас,глупаците, но тия и Вишеградската четворка ще им върнат тъпкано, ЕС залязва и се радвам

Китай - с пълно име Китайска Народна Република . Страна само с една партия - Китайска Комунистическа Партия. На 10 години 20 висши комунисти се събират и решават много демократично кой да е президент , премиер, шеф на армията , с политически затворници. Питам се ЗАЩО търгуваме с китайските комунисти , плачем за китайските комунистичести милиарди / тук няма ли геополитика и други подобни глупости/ Наистина ЗАЩО ???

Зашото за разлика от СССР не се борят за световно господство и за иснос на революции. Или поне засега не са засечени в подобна дейност.

Защото за твоите господари парите не миришат, а оядените западняци са некадърни да произведат нещо евтино и качествено.

Че каква е разликата? И в така наречения "свободен и демократичен" свят е същото! Само, че там по-малко сиви кардинали правят указанията и назначенията, а после "демократичната" система ги "избира"!

Търгуваме, защото е евтино. И не само ние. Знаеш ли, че в САЩ едно 60 % от стоките са кигайски ?

1000% мито и готово!

САЩ си решиха много бързо проблема с китайската стоманата - 236% мито!

ЕС да потърсят съвет от нашият цар - Тиквоний първи Банкянски, да им наръча както на нашите тютюнопроизводители едно време: - Щом тютюна е много и цената му е ниска, сейте картофи! И ЕС така! Кат е ниска цената на стоманата, ми сейте боб бре! Тъкмо ще има с кво да пълним хъба "Балкан"!

Милите ЕВРОГЕЙЧЕТА, плачат ли плачат. Китай така, Китай онъка. И накрая ЕВРОГЕЙСТВОТО ОАКАНУ до ушите

Голямо щастие, а? Европа, от която сме част, има огромен проблем. Ние също, защото при тази ситуация е невъзможно възраждане на тази индустрия у нас. Ама важното е вие да сте щастлив, а еврогейчетата прецакани, пък китайските супермени ще ви черпят купичка ориз, да разнообразите обичайната пица..

Не мога да спя от грижи за горките европейчета! 25 години ги чакаме да възстановят производството на стомана в България и да отворят заводите, които затворихме заради тях, още колко трябва да ги чакаме? и така и така от европейчетата не сме прокопсали, сега и те да опитат постна пица!

Милите русначета, колко се изсилват из форума, а над тях кръжат ли, кръжат натовски самолети и дрончета в натовска България. Радват се милите, как господарите ще им дойдат да ги спасят, прочели няколко хибридни медии и взели че си повярвали. Мухахахах.

а около еврогейчетата се увъртат хиляди загорели 'бежанци', с едната ръка дупето им гладят, а с другата гривест к*рец вадят! хайде на хаир да е!

Натовски самолети, с два полски двигатела.!.мбууухахаха На цялата ескадрила , два двигатела.!.мбухаха

не стана ясно кой и кои летели над Русия, да не би ръждясалите самолети на НАТО или частното магаре на военният министър Ненчев

България може само да спечели от това.

Да го срине, целия еврогейски съюз да срине, те съсипаха Източна Европа, но ще се играе и за тях мача реванш, идва им времето на еврогейовете.

Все друг е крив на най-талантливите, работливи и хубави хора на Света...

абре кух или куха да те питам ти като си българофоб защо и ние трябва да сме ?

Твърденията Ви просто не са верни поне що се отнася до стоманодобивната им промишленост, която много отдвна забрави призива на Мао за доменна пещ във всеки двор.

САЩ ще трябва първо да върнат на Китаъ 1.5 трилиона Долара кой ще потъне първи

интересното е че през август бяха 2 трилиона. много бързо намаляват.

Китайците от вчера така луксозно си празнуват Новата година на Червената маймуна с фойерверки и хвърчила по улиците, че въобще не ги е еня за ЕС. Единствено празненството се помрачава от това, че в големите градове е забранено да се пускат фойерверки извън официалните такива от екологични съображения. И се спазва много стриктно тази наредба. Ха сега сравнете с Европейската нова година, където отмениха половината тържества заради терористични заплахи. А по-долу някакви тролове се скъсват да обясняват как не били свободни хората в Китай. Тук много ли сме свободни - да ни гърмят цяла нощ с пиратки, ако излезем по улиците? А нашите еталони на Запад колко са свободни - в Брюксел едни садисти на НГ палиха елхи, а в Кьолн, Хамбург и Берн...е, вие си знаете.

бюрокрацията и олигархията превръщат Европа в кенефа на Евразия.

Ама сериозно ли британският министър на икономиката се казва Саджид Джавид? Е баси майтапа!

Тоо отдавна европейците мрънкат, мрънкаха и за соларките. Но китайците не са хора дет ше си оставят коня у реката. Ако ЕС им тури мита или квоти, Китай ще отговори по същия начин. Европа ощя я боли от руските санкции, а като и китайците им треснат нещо подобно?

хахахахаха кой го боли от руските санкции??? виж ръста на ЕС и на русия карикатуро палячовци

Хапна едно сандвиче , взе дозичката и пак си на линия.

Боли ги и то доста,ама ти само БТВ гледаш,затова не знаеш

Ти си преболедувал вируса Зика,нали? Двамата с Дада и Щерев сте тризнаци,вероятно,хахаха.

ЕС се пука от ръстове от талибани и афроараби.

ааааа недейте така ! китайският дъмпинг е хубав нашенски дъмпинг нали и те са братя славяни православни :)))

Ти можеш да правиш дъмпинг само с цените на цървулите, щот друго немаш.!.ха..ха Едно време имаше бОлгарскии перец сега и тва нема};-)))

БРЦК

Ми затварайте бе. Вместо да се чудите - намерете друга работа на тия от металургията. За какво са ви тежки и мръсни стоманопроизводства , като китайците ви продават за без пари ?

Освен да ги направят директори.Какво предлагаш за работа?

Човекът се шегува,сложих му плюсче. А ако не се шегува вероятно е луд и пак заслужава плюсче за утешение;-).

Тези ,които са недоволни от китайския дъмпинг,да се оплачат в СТО - такива са правилата!Има и още един въпрос -след като има свръхпредлагане на стомана,защо Тойота спира производството за една седмица поради липса точно на стомана/70-80 хил-работници сега са в отпуск за 1 сезмица/!Невъзможно ли е пазарната икономика да буксува в момента!?

в Китай произвеждат "кремиковска ламарина" негодна за високо японско качество!

Има и други производители на стомана-полски,американски,френски,бразилски,индийски./За украинците не мога да кажа нищо,те май затвориха всички такива заводи/.Има и руски производители- руските стомани са едни от най-качествените!

На калпавата ракета, космоса и бил крив. Вчера се оплакваха, че Северна Корея вече има космически технологии. Сега Китай им е виновен, че произвежда много. Видиш ли и ОПЕК са против империалистическия просперитет. С две думи, накои имат по-големи права от другите. Едни правят дъмпинг, а други ... създават пазарна икономика. Едните развиват технологиите си, а други заплшват човечеството. Едни демократизират народите по света, а други смеят да си мислят и мечтаят за суверенитет и достойнство. А когато бедните китайци им произвеждаха евтина стока с висока добавена стойност, бяха много ..... удобни.

както в онзи виц.Нашата мама я таковаха ,сега дойде ред на тяхната .

Вътрешния пазар на Китай се стимулира от кредити в ДОЛАРИ! Кредити е щатски долари! Добре е да знаете това когато наричате средния китаец ''платежоспособен''!

Каква ли модернизация трябва да се извърши в европейските заводи произвеждащи стомана така че да станат конкурентно-способни на китайската която се прави изцяло от вносна руда? Апропо, случайно да си спомняте причината за създаването на Европейската общност за въглища и стомана, или че миналата година по това време и САЩ се оплака от китайската стомана намеквайки че ще въведе защитни мита при вноса на китайска стомана в САЩ... А преди години САЩ и Европа водеха икономическа война помежду си пак заради стоманата, като всяка от воюващите страни водеше протекционистична политика с мита и такси твърдейки че спазват договорите за свободен достъп до пазарите им.

Никой европейски или американски завод не може да е конкуренция на китайските. Ония вярно почнаха от нискокачествени ментета преди 2 десетилетия, ама вече произвеждат според спецификациите които се искат от тях. И го правят за съвсем малък процент от цената, дето ще се плати ако се произвежда дори в най-скапания европейски или американски завод. Който реши да ги конкурира отива към фалит. Затова и всичко живо се изнася да произвежда в Китай, че да остане на пазара. Иначе конкуренцията ще го убие с цени.

няколко години живях в близост до един китаиски квартал и в интерес на истината трябва да се каже че белия човек не може да се опре на китаичето по кпд , работят пусти китаичета на прибежки от тъмно до тъмно , бягат с едни колички и рикши като изоглавени по цял ден представям си какво е и в заводите им , е няма как в честна конкуренция да ги изпреварим

Да беше ги попитал защо работят?

Камерън се усети първи и още преди две години затвори повечето рудници в Кралството. А инак ЕС-овците какво пак са ревнали, не мога да разбера! На базата на правилата на "свободният пазар", навремето убиха всичко родно у нас и ни завзеха вътрешният пазар, когато обаче някой влезе в техният - надават вой до бога!

леля Ванга беше много права - жълтата раса ще царува през 21 век! Вервайте ми!

Китай им предложи да им произвежда всичко на по-ниска цена. Западните корпорации търсещи огромни печалби се изнесоха в Китай. После Запада изведнъж затъна в дългове и не може да си позволи да купува същите количества стоки от Китай. Китай видя това и намали производството, като почна да се пренасочва към вътрешния пазар. Съответно на Китай вече не му трябват толкова много суровини - стомана, петрол и т.н., каквито му трябваха когато произвеждаше само за износ. И сега обвиняват само Китай ????

И понеже на Китай не му трябва толкова много петрол - спря да купува тия огромни количества. И цената му почна да пада. Обаче САЩ и Саудитска Арабия решиха да УВЕЛИЧАТ производството му, напук на всякаква икономическа логика. И още повече сринаха цената.

Важното е на Вуте да му е зле!

кофти е да те бият в собствената ти игра! нали уж конкуренция, това-онова? на ви сега конкуренция!

Конкуренция, ама свободна. Такава в Китай няма. Т.е. Китай се ползва от свободната в света, а света не може да ползва такава в Китай.

Аааа, режим викаш има в Китай! Като в Либия и Кадафито! Сега глеам там една "свободна" търговийка върви с "демократични" ценности и корпорацийки! Като Ислямска държава ЕООД...

Да, да...ама не-) Воплите Ви ми напомниха за ей тази статия от Март 2002 година: България влезе в световната стоманена война, чието начало постави във вторник президентът Буш. Америка увеличи за три години от 8% до 30% вносните мита върху стоманата, за да подпомогне закъсалата си индустрия. Съобщението на Вашингтон срина акциите на маса компании по света. Под ударите се оказа и "Кремиковци", единственото наше предприятие, което снабдява с ламарина американски автомобилни фирми. Най-вероятно износът ни на желязо и стомана, който за миналата година е за 9,7 млн. долара, ще бъде свит драстично. Дори с този малък дял България влиза в лагера на най-потърпевшите - Бразилия, Южна Корея, Япония, Тайван, Русия, Германия, Турция, Франция, Китай, Австралия и Холандия. Страната ни още не е реагирала официално на натиска. Но водещите страни-производители на стомана заплашиха САЩ със съд и ответни търговски санкции. Европейският съюз светкавично обяви, че ще заведе жалба в Световната търговска организация (СТО) против протекционистичната мярка на Буш. Общността губи 4 милиона тона годишно износ. Тя очаква и приток на около 16 млн. т стомана в ЕС вследствие на отклоняването на търговията. Какво предстои да се случи? Според правилата на СТО първата стъпка на ЕС ще е да прикани САЩ към преговори за отмяна на тарифите. Вашингтон ще има 10 дни за отговор, след което следват 20 дни за водене на преговори. Ако не бъде постигнато споразумение, ЕС може да поиска комисия на СТО да се произнесе дали мерките са законни и дали евентуално може да наложи ответни санкции. Вероятно САЩ ще запазят протекционистичните мита. Тогава ЕС трябва да мисли какво ще прави с притока на повече стомана към общността. Министърът на търговията и промишлеността на Великобритания Патриша Хюит намекна, че ЕС и Великобритания ще трябва да обмислят мерки, за да предпазят пазарите си от наводняване с евтини продукти от Далечния изток, които иначе биха се насочили към американския пазар. Според нея американските компании сами са виновни за проблемите си, тъй като не са успели да се модернизират, както направи за 20 години британската стоманената индустрия. Японският министър на икономиката Такео Хиранума подхвърли, че решението на Вашингтон не може да бъде оправдано с бедственото състояние на американската стоманена индустрия. Страната на изгряващото слънце е вторият производител на стомана в света след Китай и м.г. е изнесла 2,2 милиона тона стомана за САЩ. Южна Корея, която миналата година е изнесла за САЩ 2,1 милиона тона стомана, обяви, че тарифите ще засегнат 80% от целия внос на стомана в САЩ. "Решението на САЩ е нарушение на международните споразумения за свободна търговия. Обмисляме възможността да отнесем въпроса до СТО", заяви Министерство на външните работи и външната търговия. Австралия на свой ред също заплаши да представи спора за решение пред СТО. Само руснаците не виждат в америкаското решение стъпка към търговска война.

не би да искаш да кажеш, че в западната олигархична клептокрация има конкуренция и свобода.На това даже барак обног вече не вярва нищо че говори още за свобода равенство и братсвто Хахахаха

Ей тия са си най-добре: Дългът на американското федерално правителство официално превиши 19 трилиона долара или 103% от БВП на страната.

Нали;-)? Пък от друга страна-Блумбърг: "Китай е на 5-6 месеца от тотален финансов срив". Иди вярвай на финансистите;-).

За селскостопанският дъмпинг у нас,който разби на пух и прах селското стопанство не виждам статии със сълзи и сополи!

то да беше само селското стопанство те цялата държава разсипаха и окрадоха

Всички китайски стоки са по-евтини от европейските. Това означава ли, че всички китайски стоки се продават на дъмпингови цени(цени по-ниски от производствените разходи)? Ако е така, това означава, че Китай отдавна да е фалирал. Ниските цени се дължат на масовото производство, евтиния труд и повишаващата се производителност на труда, която в някои сектори приближава европейската.

Ми фалирал е, но да не очакваш да си признаят. Китайската комунистическата статистика е инструмент за пропаганда, а не за реална информация. СЪщото беше и в държавите от СИВ, преди падането на комунизма - бълваха пропагандна информация колко е добре икономиката, докато накрая се оказа, че всички отдавна сме били фалирали още в началото на 80-те.

От статията разбирам няколко неща: ПЪРВО. Ако Китай произвежда дадена промишлена стока по-добре и по-ефективно от швабски производител - значи това е дъмпинг ! В обратния случай - това е пазар и конкуренция ! ВТОРО. Еврочиновниците искрено са си повярвали, че могат да "започват процедури" (наказателни разбира се !), да въвеждат санкции, да налагат стандарти и т.н. Често бъркат, че страни като Китай и Русия не са им васали и не щат да ходят в еврогейско и те нямат никаква власт над тях. Резултатът е оглушителни плесници и самоубийствени движения за преялата и развратна Европа.

А аз пък от твойте разсъждения разбирам че си тъпатар. Дъмпинг е ако продаваш под себестойност, като държавата те подпомага с разликата. Когато Китай дъжи затворен пазара си, а ползва свободните по света. Та за да има равнопоставеност се затваря по същия начин пазара за китайски стоки. Русия за кво я мешаш, като те не произвеждат нищо.

Ми значи си тъп! Ти работиш на дъмпинг! За бачкатор "копи-пейст" като тебе в САЩ плащат по 30лв/час, а ти бачкаш далеч под себестойност! Хайде сега, самосанкционирай се! Отрежи си ръцете!

викаш Русия нищо не произвежда,Кое от изброените неща не произвежда бе умник: -автомобили, камиони , , самолети ,хеликоптери,кораби, подводници,ракетни двигатели ,оръжейни системи,атомни реактори ,космически апарати и спътници и каквото си помислиш още.А ти ходи си произвеждай цървулите на ишлеме.

А какво стана със СТО - валидните за света правила за свободна търговия? Или на запад обичат само едностранчивите "правила"?

Едностранчиви са правилата в Китай. На запад не обичат едностнчивите правила.

Амчи така де! Производства и свръхпроизводства могат да имат само западните компании! Всички производства на изток са непазарни и недемократични! Нали затова и направихме на скрап Кремиковци - в България е редно да купуват (нашата), а не да произвеждат стомана! В Крайна уредихме наполовина проблема с наличието на каквито и да е производства! Сега си мислим за Китай и Русия...

Свръхпроизводства няма при нормално производство. Обаче при субсидия от държавата може да стане. Западните компании не са ти направил на скраб Кремикавци, а твоята любима БьеСьеПье, която заедно с Митал изтегли облигационен заем за 600 милиона долара и месец-два по-късно обяви Кремиковци във фалит със задна дата. 600-те милиона евро с гаранция Кремиковци си поделиха, а Кремиковци осъмна с дългове от 2 милиарда лева. Друг е въпроса, че Кремиковци беше твърде скъпо производство с карането на руда от хиляди километри за преработка. За русия никой не мисли. Там са закъсали и нямат производство, освен военно.

Ааа, викаш, сами! Мчи кой ни "натиска" за това? Че и за Козлодуй! А за ВМЗ-тата? Не бяха ли "изискванията" за "членство" в ЕС и НАТО? Едни препоръки, едни "доклади" на комисии и виШи КонсУлтанти, некви сороски "институти" за пазарна икономика? Некви Куневчета? А?

Затова ли ядем полски ябълки? И турски моркови? Английски ягоди? Канадски боб и леща? Американска царевица? Китайско зеле?.... А уж сме били Райска градина!!?

Все пак ''Кремиковци'' е бил обречен на фалит при всякакво положение!

Китайците една седмица не излизат от къщи, защото само от фойерверките за нова година, са се обгазили до степен - 3 метра видимост по сред ''бял'' ден :)))

Ауууу а какво стана с принципите на "пазарната" икономика , търсенето , предлагането ?? . Ако не ви отърва , колко му е да се сложи една таксичка - крива ламарина или не достатъчно въглерод в стомана та . От друга страна в България тежка промишленост няма от десетилетия , лека от години но това не пречи да сме пета икономическа сила в Европа !!

Просто е кретенче. В ЕС държавно подпомагане на частни фирми е забранено и се наказва. В Китай държавата налива пари в производството на загуба. Това в пазарната икономика се води нелоялна конкуренция. Отделно в Китай има високи мита за внос. Отговора ще е високи мита за внос на китайско производство, за да има равнопоставеност.

Китай не прави ли евтин ток от фотоволтарици да дойде и да инвестира в БГ във фотоволтарични паркове?

Половината фотоволтаици в БГ са китайски !

Собствениците им китайски ли са? Имаме американски,южнокорейски, на политици...

Браво на китайците! Сигурна съм, че ще издържат няколко години на замърсения въздух с токсични вещества, но ще натрият носа на капиталистите. Жертвата не е напразна.

Капиталисти им продават пакетиран планински въздух. Това е единственото, което работилницата на света Китай не произвежда. За сега. Спрете в БГ да сечете горите,вижте в Китай как не може да се диша.

Що за глупост! Жертвата сме ние. Целта на дъмпинга е такава.

Ех ако можеха китайците да пуснат дъмпингови годишни винвтки по 20-25 лева...

Ти като нямаш 100 кинта за годишна винетка, как живееш? Ние българите харчим по 50 лева на ден само за мезе и бира ! Ти явно си безработен!

Вие турците може и така да правите.

Пропусна да уточниш - ние сороските тикви. На всички са им високи винетките освен на вас..

ЕС ще си печата евро, ще ни го раздава по разни социални програми. Ние ще си купуваме евтини китайски стоки за без пари! То и сега е така в България де:))) Китайците бачкат, ние живеем!:)))

Ако примерно един германски работник-металург на ТИСЕН КРУП пострада и се инвалидизира или почине, семейството му ще получи милиони като обезщетение. Един китаец ако даде фира не ми се вярва да е така. Ако Тисен замърси река или подпочвени води ще плати милиярди, в Китай хич не е така. За бързият растеж сега ще плащат потомците им с лихвите.

Фолксваген скандала забрави ли го;-)? Май никой никъде не го е грижа за потомците

не зная какво искаш да кажеш? Просто си плещиш време да минава

Тъпунгер, скандала е че са обявили 10 пъти по-ниски нива на замърсяване от китайските, а всъщност били 9 пъти по-ниски.

Западно европейците тепърва ще има да реват след като диктаторите в ЕС подпишат със САЩ Транатлантическия договор. Ще дойдат освен китайските конкуренти и американски. Съсипаха промишлеността на Източна Европа от алчност, сега, и тяхната ще отиде на майната си.

В нещо изкуствено създадено ,всичко ще се срине с времето..................

на калпавата ракета космосът й пречи... китайците пържат свинете в собствената им мас

Време е да спрем вноса на китайски стоки в ЕС и да върнем производството на континента. И в леката и в тежката промишленост!

Мене евтинийката мъ радвъ. Тебе не те ли радва?

Европа не може да произвежда и продава редица стоки защото няма да са конкурентни. Ще залежават в магазините с тези цени.

Въвеждаме акциз на китайските стоки и те стават по-скъпи от европейските!

Като се има в предвид че на Китайския Металург надницата му е поне 10 пъти по-малка от тази в ЕС, то нормално е да продават толкова евтино.

Плюс, че Китайците не се харчат за екологични такси, въглеродни емисии, филтри, милтри, норми, морми, прахови частици.

То излезе,че и някои корпорации в ЕС не се съблюдават екологията,а само лъжат.

Грешиш, за разлика от дрехите и други продукти на леката промишленост, то в цената на производството на трудът е с най-малък процент.

Нека по глупавата чест от българите да прочетат внимателно статията. По едно време се пускаха слухове, че българските електрокари се купували за претопяване. В света винаги е имало свръхпроизводство на метали.