Експерти: 2x10 дни отпуск е оптимален вариант

Два пъти по десет дни отпуск е оптималният вариант за почивка на работещите през годината, показва допитване до службите по трудова медицина, цитирано от БТА.

Обратно в новината

Коментари - Експерти: 2x10 дни отпуск е оптимален вариант | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

апък тая от снимката я предпочитам 20х1 ден за цял ден

Предлагам - 2х10 РАБОТНИ дни, другото - пълноценна и заслужена почивка! Да ви таковам в експертите - всичките!

Във фирмата, където работя шефът ни дава само 14 дни платен отпуск, още повече един месец в годината ни води в неплатен отпуск за да не ни плаща осигуровки.

Подай сигнал. На всички такива селски тарикати им е мястото в затвора.

И като подаде сигнал, знаеш, че в администрацията искат всичко черно на бяло. Нали трябва да си напише трите имена, ЕГН-то, адреса по местоживеене, фирмата, в която работи и нейния адрес. След това копие от жалбата отива при работодателя. И какво? Пак той работника опиреа пешкира, защото като мине проверката и айде вън от фирмата и става един от безработните.

Поредната идиотия на някоя кобра от ЧР, която е прочела нещо в чужд сайт и е решила да се направи на експерт, акто видиш ли, въведе революционна идея!

аз бих казал че 6Х10 работни дни в годината са напълно достатъчни....

Все пак отново ще заложа на формулата 1х30.

което е идейно, но после като дойде зимата и пак искам отпуск за ски ....

Що за тъпотия, хората са различни типове: сови и чучулиги, по-мудни и по-енергични, екстровертни и интровертни... Всеки си почива най-добре, както той сам се чувства най-добре. Оставете хората сами да решават кога да почиват и стига с тая идиотщина за годишните графици! Даже лекарствата действат на различните хора с различна ефективност, Вие ще уеднаквявате продължителността на почивката, ай сиктир с този комунизъм!

ясно, господарите имат право да си веят задниците когато поискат и колкото поискат, да се възстановяват, да релаксират, да ходят на козметик ...... робите трябва да бачкат за без пари по 10 часа на ден, при 8 по КТ, без обедна регламентира законова почивка от 1 час, без условия на труд, без отпуск направо от изработването на мангизите за държавната хазна и за робовладелеца вкл. за родата му и сватовете направо в Гробищата на 50-55 години. Свършил си работата с натъпкването на задниците на господарите

Ми стани господар бе!

Който работи в частна фирма е изложен на по-голямо натоварване, защото дори и през обедната почивка е принуден да работи, ако дори и платен отпуск си вземе, му режат заплатата, така че това е начина по който се постига т.н. по-висока производителност. Пробелма ми е, че живея в съседство с хора, които работят в държавната администрация, които отиват на работа в 10 часа и се прибират в 3 след обяд, а вземат същата заплата и имат много повече привилегии, като удължен отпуск, пари за храна, пари за дрехи, бонуси всяко тримесечие. Така че тези експерти трябва да се замислят за равни условия на труд.

Експертите по трудова медицина не отговарят за дисциплината и организацията на работа в службите, за които говорите. Самите граждани могат да сигнализират до началниците в самите служби или да дадат гласност по много начини. Само така ще се коригира отношението към работата в държавната администрация. Освен това, такова поведение съвсем не е характерно за всички, които работят на държавна работа, това зависи от самите началници!

И така да е. Но е факт, че от 24 семейства в нашия вход, само 4 работят в частни фирми и работят както съм описал - почти не се прибират в къщи. А колкото до другите - един е военен съдия, втория е пожарникар, третия е преподавател в университет, четвъртия е антрополог, петия е данъчен служител, шестият е инспектор от КЗП и да спра до тук.

Какво ми дават съвети тия. 2х10 дни са абсолютно недостатъчни. Поне 5-6 пъти в годината хората си пускат отпуск за плащане на тъпите им данъци, медицински изследвания и.т.н Така, че практически на един нормален човек му остават само 14-15 дни за почивка. В нормалните дстрани хората има 2 пъти повече почивни дни. Не ми казвайте, че работят 2 пъти повече. Знам колко работят, зашото работя САМО със западно европейски граждани. Май и юни Франция и Германия имаха 10 bank holidays - то не бяха светци, то не бяха 50 дни от великден , то не бяха почивки небяха чудеса. И това е всяка година. Да не говорим, че във нормалните държави ако празника се падне в събота, то правителството определя петъка за почвен, и съотвено ако се падне в неделя - то почивен ден е понеделник. Логитата е проста - да не се загуби празника. А тук какво - ако 3 март е събота или неделя - то тогава кой усеща, че това е националният ни празник. Просто са си обикновени събота и неделя. Тъпа държава. 25 дни отпуск е по-нормално нещо. По света хората имат и по-малко почивки и повече. Но ние сами трябва да си определим, а не да гледаме, че вола вдигнал крак.

не знам,от куде ти е инфото, но в германия не е така. никои не получваа допулнителен почивен ден,застото примерно 3 окт. се пада в субота или неделя ;)..и в германия има мн мн по-малко почивни празнични дни от бг..туи че се информираи пурво *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Изобщо не си прав, точно така е и в Германия.

Често работя с испанци и италианци и всяка година фирмите затварят кепенци през целия август. Чехия и Холадния например, извън туристическите места, не можеш да намериш отворен магазин след 16 часа. Да не говорим какви обедни почивки си праят. Тук сме робовладелчески строй.

По времето на развиващия се социялизъм, т.н. "ТРУДОВА" медицина обслужваше аскера от т.н. "Трудови войски", а сега ново създадените "Служби", коя за проститутки, коя за Кучета , на гърбъ на дънако-платеца живеят си животеца

Какво ни каза? Правопис - кошмарен, Мисъл - никаква, идея - май няма!

Що за глупости говорят тези експерти? Как така 10 работни дни отпуск са недостатъчни за възстановяване! Правите ли сметка, че в повечето случаи това всъщност са 16 почивни дни, през които човек не е на работа! Коя е тази нормална, работеща фирма, която да те пусне цял месец да си гледаш кефа - кой ще те замества? А и какво ще правиш цял месец - откъде пари за толкова дълга ваканция??? Да не говорим, че по Коледа и Нова година повечето частни фирми не работят поне 10 дни. А безбройните празници, при които се сливат по 5-6 дни накуп? Американците имат общо за цялата година 10 дни платен отпуск, ние имаме 20 и сме седнали да ревем. А не забравяйте, че производителността на труда в България е 5 пъти по-ниска от тази в развитите страни. Т.е. произвеждаме 5 пъти по-малко, а почиваме 2 пъти повече! Затова сме на тоя хал!

Кой ти каза, че произвеждаме по-малко, да не си го чел в нета?

А ти за актуални статистически данни в читалнята на Народната библиотека "св. св. Кирил и Методий" ли ходиш? Естествено, че в нета - в официалния сайт на НСИ и Евростат.

Ти защо нгледаш в чуждото канче? Гледай си в собствената купичка. Освен това ако ТИ работиш 5 пъти по-неефективно, а със сигурност работя колкото един западно европеец, но получавам 5 пъти по-малко. Освен това ако ще гледаш в чуждите канчета , защо не погледнеш във френското или германското например. Или ти си просто един типичен БГ представител и не виждаш, че по цял свят има грижа за човека. Само в нашастната ни и проста държава съльо станал бизнесмен и си мисли, че може да командори. Може, ама до време.

"А не забравяйте, че производителността на труда в България е 5 пъти по-ниска от тази в развитите страни." А ЗАЩО? През последните няколко години се нароиха "млади меринджеи" със завършено виШо, които хал хабер си нямат как да организират ефективно дадено производство. Свиват се разходи от работните заплати но не и от "представителните", влагат се калпави суровини, влошават качеството и недоумяват защо хората не купуват продукцията им! Не поддържат складови наличности с резервни части и по този начин увеличават престоя на повредените машини. Има още много други причини но те "калинките" на ръководни постове си ги зная най-добре. Рибата се вмирисва от към главата.

За всеки работодател почивните дни и отпуските са прекалено много.За всеки наемен работник, обаче те не могат да се ползват по начина по който желае-все по производствени причини.Крайно време е държавата да се намеси категорично с контрол и санкции, а не с формални графици за отпуски.Наемника винаги е смачкван, защото никой работодател не иска да си губи печалбата.То и по доходите в страната се вижда резултата.В такава държава-това е взаимно надлъгване.

Имам още един въпрос. Моят отпуск е 25 дена. Достатъчно ли ще да ги взема на 2х10?

Като ти чета въпроса, си мисля, че 25 дни специално на тебе са ти малко - трябва ти доста по-дълга отпуска по болест.

3евзек

Като имаш проблеми с четенето, не го чети и всичко ще е наред!

А пък аз си мисля, че ти за освидетелстване. Човек да не се изкаже по-весело. А по темата: Аз рядко съм имал възможността да си взема повече от 1 седмица отпуск наведнъж и определено потвърждавам, че 2 седмици са нещото, което ме зарежда за следващите месеци работа. А си спомням в детството ми, че картите за море бяха по 20 дни, ех мечти...

Абе, супер кофти е да бачкаш всеки ден от 9 до 5, недай си боже, и повече. Никакви отпуски не могат да компенсират това обезличаващо вкарване в коловоза.

Как си го представят колегите - ще проследят работника какво прави през свободното си време? Отново само теории. Значи ремонти да правят само интелектуалците. А другите, които искат да изкарат някой лев допълнително с частен почти "честен" труд, никакъв отпуск. Или поне на Хаваите, за да могат само да лежат десет дни.

А тези където си клатят краката и са с по 36 дена?

В профсъюзите са само експерти. Няма нужда друг да ми казва, кое е добро за мен.

Ама много глупости се пишат. Проблема е в производителността. Факт е, че в частният сектор отпуските не са като в бюджетният. И повече отпуска не значи повече натоварване ( обикновенно е обратно). Дразнещо е да гледам елита да не ходи на работа и да взима заплата ( това е порочно ). Дразнещо е да се коментира как ще използвам отпуската. Дразнещо е някакъв ?експерт? да ми обяснява как да използвам отпуската, като друг подобен служите не си е свършил работата с контрола на работодателите. Само един пример никой не иска да осветли строителният бзинес, след като има безобразия и обикновенно в летният сезон отпуски няма и заплащането е в сивият сектор. А колко други сектори са така? Не ми се пише повече......ядосах се.

А производителността и организацията на труда е задължение на т.н. бизнес и млад меринджей, нали? Има ли такива у нас?

...С такова маце като от снимката ще ми трябват 2 х 10 ...ВСЕКИ МЕСЕЦ....

Има леко целулитче от задната страна.

humfry

Днес ни казват кога, как и по колко да почиваме, а утре ще ни казват и кога да дишаме. Как точно може да отиде на почивка с приятели или да съчетаете почивката с каквото и да било, след като реално друг решава вместо вас?

Значи ако трябва да ходя до друг град да си платя местния данък, трябва да взимам 10 дена. Браво! Нека ги направят 6х10 и няма да имам нищо против.

Точно. Така ограничават работника ако за нещо му се налага ден два отпуск да не може да се възползва. Преди години в КТ беше така половината отпуск се ползват наведнъж останалите когато се разберат. То това го махнаха, сега пак щуротии 2 пъти по 10 трябвало, те ще казват кой кога да почива, супер наглост.

Айде стига сте се бъркали чак толкова във взаимоотношенията работник работодател. В крайна сметка работника трябва да има възможност да си ползва платения отпуск както му е удобно. Има хора на които им трябват по два три дни отпуск месечно, има хора дето искат на веднъж. Какво сте седнали да казвате кой на колко части да си ползва отпуска. То бива бива ама това вече е прекалено.

Сбъркали са: 2х10 дни за почивка и 1 х10 за разправии с държавната администрация и всичко останало-това е оптималния вариант.

2х10 за почивка, 20х10 за разправии с държавната и общинска администрация!

Ако е за женско дупе, мога да си вида мойто ! Тоя там, мотанта, нема ли да ни покаже, какво мишле, се крие, в неговите потури ? Радойка Чувам офце

humfry

В останалите части от света си мислят как да работят по-малко и по-ефективно, а в България как да се работи повече и за по-малко пари.

НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ ДУМАТА ЕКСПЕРТ НАПОСЛЕДЪК СТАНА МРЪСНА? ВСЯКАКВИ ЛАЙ..РИ СЕ ПИШАТ ЗА ЕКСПЕРТИ. В СЛУЧАЯ ЛОБИРАТЕ ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ- ТАКА ИМ Е ОП- ИЗГОДНО.

Някой сериозно е въвел в заблуждение тези, че са експерти. До къде я докарахме? Всеки, който напише някаква глупост, да го титлуваме Експерт.

Кратките почивки по седмица - това идва от Америка. После и Япония и Южна Корея са ги последвали в този "опит". Японците идват на седмична екскурзия в три страни например - Румъния, България, Гърция и обратно в Япония. За почивки край морето или в т.н. спа - викенд. При нас също е привнесен този кошмар. Еднодневни екскурзии до Гърция или Истамбул. Викенди в хотели и т.н. Дано да се махне тази порочна вредна практиика. И хората да да спрат като алтави да пътуват за по един три дни и да се върнат към традиционните дълги почивки на едно място.

Явно не си запознат с това как се работи на Запад и особено в Източна Азия. До преди 15-20 години там такова понятие като отпуска не е съществувало. А дълги почивки има само при социализЪма. В другия свят добре са го измислили - там се бачка, и бачка, и бачка... И се взимат големи пари. А който иска better work-life balance, има също безброй много part time работни места, където и заплащането е доста по- ниско.

Мда, викаш да се въведе шестдневна работна седмица и да отпадне пенсионирането. Да бачкаш докато пукнеш. А, да не забравя. Да се намали и заплатата до санитарния минимум, за да няма пари за глупости, които да те разсейват.

дреме им на робовладелците в булгаристан на доган. И въобще не могат да разберат, че производителността на безгласните роби намалява и печалбата им тоже. Всеки си намира начин да компенсира неиползвания платен отпуск. Ма де толкова акъл у алчните новоизлюпени работодатели от работническо-селски произход, довчерашни соцслужители и бригадири

Другари експерти, а това отнася ли се за дупетатите? Не че се преуморяват през останалото време, но си имат и почти три месеца "парламентарна ваканция" (????) - а една партия в последния парламент си организира пък 400 дена платен отпуск! Или нямате достатъчно смелост за такава препоръка?

"Експерти: 2x10 дни отпуск е оптимален вариант" Нещо сте фгрешка! Аз съм отпуск 365 дни в годината и изобщо не мога се оплача!

Ал

А тези служби по "трудова медицина" за чий ... са ни? Освен да събират едни такси за всеки работещ, вършат ли нещо ПОЛЕЗНО?

вие сте много далече от истината че учителите са 5 месеца в отпуск . както всички отрасли така и учителите имат определен брой отпуск само че за разлика от вас че вие можете да ползвате по всяко време на годината те ползват отпуск само през времето когато няма училище сега разбрахте ли

А училище няма по 5 месеца в годината... Плюс това и работното ви време е по 3-4 часа на ден, и не всеки ден. Тоест трудовите договори трябва да са на половин щат. Примерно асистентите в университете доста отдавна са на половин щат, на цял щат минават, като станат главни асистенти.

В трудовия договор на всеки учител пише 8 часов работен ден, а той много често е по 12 часа. Но в чуждото канче винаги има повече супа! Проверката и оценката на задължителните писмени работи на учениците учителите правят у дома, извън работното си време. А в 8-часовия си работен ден са заети с много дейности, за които обикновения човек дори идея няма.

Нещо си в заблуда за асистентските трудови договори. Просто са срочни за 4 години, през които трябва да станат доктори, но са на цял щат, да ти кажа.

20 дни отпуск. Че в бюджения сектор законовите отпуски, в немалко професии са по 40 работни дни. Там ще ти се разсърдят, ако им предложиш да почиват по 20 дни... Тоест вие предлагате да няма отпуск по 2 месеца, така ли? Защото юли и август са си традиционни дни за почивка. В частния сектор-няма отпуски-нула дни. В бюджетната сфера-2 месеца. Тоест излиза-верно средно отпускът е 20 дни. Почиващите по 2 месеца, са представители на лицата без отпуск. Вие -в частния сектор ,не се оплаквайте-привилигированите професии с по 2 месеца отпуск-ще почиват и от ваше име.

Това да се счита ли за покана всички отпуски да се редуцират до 20 дни?

Бахмааму, кви са тия СЛУЖБИ, да не са СТРОГО СЕКРЕТНО! Иква е таа "ТРУДОВА" медицина, като у нашто село Който е копал, се се е изгърбил ! Не исам да питам Мога ли да кандидитствам, за такава служба Баба ми Тодорка ми каза , че е измислена единствено за мильоцийонерски деца, внуци и правнуци на е- цецофци и цоцки

Да бе да, добре че са "група експерти" да определят клишета кой какво да прави и кога да го прави. Стадото им се връзва и консумира правилните продукти в правилното време...

"Службите по трудова медицина" хм, още едни хрантутници , може би имат някакъв смисъл в големи предприятия от добивната промишленост , химическата промишленост и енергодобива но и за там не съм сигурен. Абсолютно ненужна и вредна структура, която виси на врата на дребния бизнес, утежнява положението на работещите в него и на всичкото отгоре се "загрижила" за отпуските .

две години съм в принудителна отпуска и краят не се вижда

Всеки с акъла си ... а някои и с мързела си.

Оптималният вариант е поне 60 дни, като начало, или 90, в някои сфери ! Крайно време е чрез референдум да се наложат поне 60 дни платен годишен отпуск за цялата страна. Който си работи сам - негова си работа, но ако ползваш наемен труд е хубаво да се промени драстично политиката по темата. Дните работещите да си ги вземат когато се разберат с работодателя, но поне 60. Да се декларира кога човека е в отпуска. При направена проверка ако човека е в офиса или цеха - 15 бона глоба за работодателя. За да не ни навреди изнасянето на работни места поради тези отпуски се увеличават драстично данъците върху добивните компании - основно чужди и работещи с малко персонал. Парите се пренасочват към щастливо нищоправеща администрация, която с увеличените си заплати стимулира икономиката. Страната напуска всички световни организации и въвежда мита от 300% върху почти целия внос. След това можем и да направим пенсионната възраст 50 години! Напълно възможно е - просто трябва да забравите всичко, на което са ви "научили" заинтересованите.

60 календарни дни отпуск отдавна са въведени в бюджетната сфера-и то на немалко места... Там дори се приема за даденост да не се работи през 2 месеца от лятото-и за да не замира работата-просто се оставят служители, които да дежурят, и излизат в отпуск през друго време. Проблемът е в двойния стандарт-бюджетната сфера, в професии без натовареност наистина не работят по 2 месеца-виж първия коментари и други коментари за примери, но това не е въведено в частния сектор, където отпуск просто няма-ако поискаш отпуск-те уволняват, или се подписваш, че си бил в отпуск, а си работил, а после иди докажи,че с години си без отпуск. Но 60 календарни дни отпуск отдавна има-справка специалните закони, за определени ведомства... 40 работни дни плюс събота и неделя-даже и над 60 дни е...

Имам прдвид 60 работни, за цялата държава, всички сектори, по закон да стане. Плюс жестока репресия за неспазващите го.

Не пиши глупости, а посочи точно в кои сектори от бюджетната сфера има такива отпуски - освен учителите.

при изключително ниската производителност на труда и 16 дни са много на българина

Я МИ ЕЛА НА ЧАСТНО ДА ТИ СПУКАМ ГЬОНА , ДА ВИДИШ КОЛКО МИ Е НИСКА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА!

А какво да правят учителите-3 месеца отпуск, по време на дъъъъъългата лятна ученическа ваканция... Отпуск и през коледната, и през великденската , и през междусрочната ваканция. Не искат отпуска,, но се налага . Не им е леко с тези 5 месеца отпуск.

Ами стани даскал, изкарай няколко години в училище, посещавано от голям брой кретенчета с големи претенции и празни кратуни на раменете и тогава може пак да говорим.

Времее е да започнат съкращенияята, а не нови назначения. Нещо повече-учителите днес са повече отколкото при бай Тошо-това е последната нереформирана сфера без съкращения. Няма деца, но се назначават нови учители. Не нови назначения, а уволнения, заради демографския спад, и 9-месечни договори-през 3-те летни месеца да се регистрират на борсата, или да работят друго. Такова нещо-заплата без работа през лятото го няма никъде. Годишния отпуск дап го ползват през коледната ваканция-която е почти месец, и през великденската ваканция. Предостатъчно са отпуските, и без лятната ваканция. През лятото-да бъдат прекратявани договорите, и без работа-няма заплата.

Учителите НЯМАТ 3 месеца лятна отпуска, имат 48 дни, разпределени във всички ваканции. За лятото остават около 35 дни. Също през лятото те изпращат и на обучение - вярно, в служебен отпуск, но след това трябва да пишеш курсова работа в личния си отпуск. Също и да направиш разпределение на учебното съдържание за следващата учебна година, в много случаи да обикаляш да си събираш ученици и какво ли още не. А вие в събота и неделя ходите ли да провеждате общински, областни и други олимпиади и състезания? Навярно не!

И коя счетоводна фирма в България може да си позволи да излезе в колективен годишен отпуск за двадесет работни дни?Представям си такава фирма да ми "води" счетоводството!

Работодателите масово отказват отпуски на служителите си. Летният отпуск е не повече от 5 дни. Остатъка изискват да се ползва вместо болнични. Злоупотребата е жестока във времена, когато пазарът на труда е вял или изобщо не съществува. В такива времена работодателите забогатяват неимоверно, а служителите бавно се топят от болести.

то понеже се преработваме на работа, та за това да се счупим от почивка. Човек след 2 седмици отпуска му трябват още толкова, за да влезне в ритъм. По-добре често, но по малко

Хайде говори в единствено число! Ако ти си клатиш краката на работа, то не при всички е така!

10 работни дни + 3 уикенда = 16 почивни дни. Така че 2х10 = 2х16! Ако се комбинират и с празнични дни (както често се прави) може да станат и повече почивните дни. И това е минимумът! Стига да се спазва законът...

Дайте ги на Владе Мадолев, дето има ХОТЕЛ в Банско, но тегли 10 000 КРЕДИТ от КТБ, да се искефи некой ден със нови ски вгз му да ги зАвра, лаком, и нагъл, по царски Радойка Чувам офце

Какви 2х10 дни, каква оптимална почивка?? Частника не дава отпуски, лъже и обикновения работник е беззащитен срещу издевателствата. В разните измислени частни фирми няма никакъв контрол. Синдикатите са пълна бутафория.

6 работни дни в седмицата и 20 отпуск. Всеки сам да си определя колко му е нужно да почива. Аз повече от 3 дена да почивам и откачам. Тези който са на 5 дневен работен ден-10 дена почивка.

Ами, какво да ти кажа, хората които не знаят какво да правят през свободното си време са хора без интереси, без хобита. Щом след 3 дни почивка (най-верятно лежане пред телевизора или дремене пред компютъра) откачаш, значи просто нямаш какво да правиш извън работата си и работата ти е смисълът на живота ти. Съжалявам те!

"Тези който" значи :) :) - типично циганско звучене без съгласуване по род и число. Та - като неграмотен нямаш право да даваш мнение. А това, че ти скучаеш и не знаеш как да почиваш си е лично твой проблем и за щастие не засяга другите.

Доста некомпетентно изказване. Не познавам хора които си вземат наведнъж отпуската или 2х10. Най-често е една десетдневка и останалите 10 дена се пазят за празници/лични ангажименти и се взимат по 2-3 максимум наведнъж

А защо военните и държавните хрантутници ползват по 40 РАБОТНИ дни годишен отпуск. Два месеца с почивните. Резачката е за частния бизнес, който ги хрантути. Държавата с двойните стандарти. Затова е без бъдеще. Обичам си родината, презирам държавата. И дирът да не ме изтрива.