Миналата седмица екип на bTV бе нападнат при заснемане на репортаж за телефонни измами във Ветово.
Росен Цветков и операторът Любен Кацаров бяха атакувани от близки на измамниците, които са под домашен арест.
Ромите се нахвърлиха с шамари и ритници върху тях и счупиха камерата им.

След сигнал в полицията и прокуратурата, един от нападателите беше задържан. Днес Русенският районен съд остави за постоянно в ареста 27-годишния Росен Атанасов от Ветово.
Той е обвинен в причиняване на лека телесна повреда на длъжностно лице, за което законът предвижда наказание пробация или 1 година лишаване от свобода, предаде БГНЕС.

Атанасов е с основно образование, живее в къщата на баба си и дядо си във Ветово, стана ясно в съдебната зала.
Той вече има една присъда зад гърба си – условна, за шофиране в нетрезво състояние, която е с 3 години изпитателен срок.
Тъй като нападението над екипа на bTV е извършено именно през това време, от прокуратура заявиха, че Атанасов не се е превъзпитал в спазване на закона и не се е отказал да извършва престъпления.

Неговата адвокатка обаче помоли съда да се абстрахира от вдигнатия медиен шум и да се съсредоточи върху събраните доказателства.

Тя подчерта, че не става дума за тежко престъпление и изтъкна, че Атанасов не е осъждан, нито разследван за телефонна измама, не е оказал съпротива при задържането, дори изчакал полицията. Направил и самопризнания, затова би било редно да го пуснат под парична гаранция.

Според нея журналистите са "извършили прибързано посегателство" върху правото на личен живот на семейството, което нямало нищо общо с измамите. Те дори сбъркали адреса, търсейки истинските измамници, а Атанасов реагирал така, защото помислил, че някой напада баба му.

Същото каза и самият обвиняем:

"Не бях склонен на това нещо, помислих, че някой скача върху баба ми и иска да я бие. Ние във Ветово сме цигани и непрекъснато всеки скача да се бие един друг, и това си помислих".

Съдът обаче го остави в ареста, тъй като определи действията му като продиктувани от хулигански подбуди. Има и заключение от съдебен лекар за лека телесна повреда на Росен Цветков, вследствие на няколко юмручни удара в главата.

Решението може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Окръжния съд в Русе.

Междувременно Районна прокуратура-Перник повдигна обвинение на двама души за нанесения побой на оператора от TV7 Иван Китанов, съобщи пред БТА говорителят на прокуратурата Галина Антова.
Те ще отговарят за нанесени средни телесни повреди по хулигански подбуди.

Засега двамата са задържани за 72 часа.
Предстои да бъде внесено искане до съда за налагане на постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Все още се изготвят медицински и технически експертизи. Продължава издирването на съучастниците на задържаните.

Китанов е бил в Перник със свои колеги по разследване за търговия с наркотици.