След гражданския отпор, кметът на район "Витоша" Стойко Дуков спря сечта на дървета в района и разпореди тройна експертиза, която да потвърди датирането и вида на това и още три дървета. Той каза, че ако има защитени и вековни видове, те ще бъдат запазени. Обеща и сурови наказания за еколога на общината, издал разрешение за сеч.

Проверката ще започне още в началото на следващата седмица. Природозащитници публикуваха в социалната мрежа снимки, на които се вижда, че дърветата са маркирани за сеч. Според тях най-възрастен е чинар най-малко на 200 години. На мястото имало и още две вековни дървета - явор на 150-180 години и неустановен вид на около 100 години. Теренът се намира в "Овча купел" и е частна собственост. Има издадено разрешение за строителство на голям магазин от известна верига. Позволението за строежа е дадено от еколога на район "Витоша", каза пред "Фокус" Стойчо Дуков.

Спрели сме всякакви действия. В понеделник или вторник ще се съберат експертите на дирекция "Зелена система", екологът на район "Витоша" и представители на комисията по опазване на околната среда към общинския съвет и ще решат дали има вариант, при който може да се запази дървото", каза още той. По думите на районния кмет разрешителното за строеж е окончателен административен акт и може да бъде отменено само със съдебно решение.

"От наша страна сме готови да предприемем всички действия – ако наистина дървото се окаже вековно, да търсим вариант и да разговаряме с инвеститорите там, за да се опитаме да го запазим", каза още Дуков. Природозащитниците се заканват, че няма да се откажат, докато не се спре сечта на дърветата.