Това съобщава днес "Монитор", уточнявайки, че престъпниците искат предплата и депозит за несъществуващи жилища или такива, които изобщо не се отдават под наем. От жертвите си те вземат и по три вноски накуп, след което изчезват.

В районните управления в големите градове месечно се трупат десетки сигнали за измама. Но тъй като мошениците прибират дребни суми, не се стига до разследвания, пише всекидневникът.

Бум на далаверите е регистриран още от пролетта, когато цените на недвижимите имоти станаха по-високи и много хора се отказаха от тегленето на ипотечен кредит за ново жилище.

Вместо това мнозина предпочитат да излязат под наем, обясниха от агенциите за недвижими имоти. Именно тази тенденция подтикнала мошениците да пускат неограничен брой безплатни обяви в най-известните сайтове за недвижими имоти в България.

Нереалните обяви за квартири под наем наглед са много изгодни, за да привличат повече обаждания на потенциални клиенти към мнимия брокер.

Когато позвъните на телефона и попитате за конкретна нереална обява, той ви казва че ще погледне и ще ви върне обаждане, като предварително измъкне малко информация:

„Вие в „Младост“ ли си търсите квартира? Двустаен апартамент ли си търсите?“

Измамникът вече разполага с телефонния ви номер и знае от каква квартира имате нужда. Той връща обаждане, като съобщава, че тази квартира, която сте видели в обявата, не може да бъде наета. После следва друга "оферта" - и искане за предплата.

И например при изгодна наемна цена от 300 лева за месец, жертвата брои около 1000, които никога повече не вижда.