Той обясни, че само събираемостта на глобите се е увеличила с 60-70% . Идеята е тези пари да постъпват във фонд, който ще ги инвестира в подобряване на пътищата. Предвижда се следващата седмица Министерски съвет да излезе с решение за сформирането му, предаде "Фокус".

Управляващите имат и амбиции да се въведат в експлоатация над 400 камери по пътищата.
"Първо ще бъдат поставени на участъците с голяма концентрация на пътни произшествия", каза Цветанов, който уточни, че Охранителна полиция и Агенция "Пътна инфраструктура" търсят алтернативни трасета, за да се избягват през лятото тези катастрофи.

"Нека всички на пътя да бъдем много съобразителни", каза министърът при представянето на кампанията, мотото на която е "Всички ние можем да спасим милиони човешки животи", цитира го БГНЕС.
Министърът коментира и катастрофата с 13-годишния шофьор в столицата от днес. Той посочи, че винаги е казвал, че родителският контрол в съществен и за възпитанието на едно дете основата е в семейството.
"Подобни примери трябва да бъдат давани и да се коментират от всички нас, защото е недопустимо да се случва и всеки родител и водач да съхранява своите ключове, да не бъдат те леснодостъпни за подобни деца, които не осъзнават последствията от един тежък инцидент", каза Цветан Цветанов.

Той отбеляза, че седмично в България при пътни инциденти загиват 15 души, а по данни на ОНН годишно в света умират 1,3 млн. души и над 50 милиона остават с увреждания. Целта на инициативата е до 2020 година инцидентите на пътя да намалеят с 50%.

От началото на годината при над 1800 катастрофи в страната са загинали 201 души, а 2236 са били ранени, показва справка в сайта на МВР.

Преди дни „брояч на катастрофи” бе поставен на сградата на Военномедицинска академия в София. Той показва в цифри броя на загиналите при пътни произшествиия у нас и на загиналите войници в Ирак и Афганистан.

Днес на площад „Княз Ал. Батенберг” в София бе представена възстановка на тежка катастрофа, действията и реакциите за спасяване на пострадалите при инцидента - служителите от „Пътна полиция”, пожарникари, медици, служители от националната система 112, БЧК. При нея деца, които играещи на улицата, бяха ударени от кола с висока скорост, за да избегне ударът пък колата излезе от лентата за движение и се удари в друга автомобил. Един от тях бе разрязан при мястото на шофьора, за да се извади тежко пострадал.