По думите на Скворцова, 11 от жертвите са загинали на място, а трима души са починали по-късно в болница, тъй като нараняванията им са били несъвместими с живота, съобщиха ТАСС и Газета.Ру.

От Министерството на извънредните ситуации на Русия съобщиха, че взривът е избухнал в третия вагон на мотрисата в 14.53 ч. вчера (московско време), когато влакът е бил между станциите "Сенная площадь" и "Технологический институт". Машинистът обаче е решил да продължи до следващата станция - "Технологичен институт". Така е била оказана бързо помощ на ранените и останалите пътници са били евакуирани.

По последни данни на руското ведомство, броят на пострадалите, които са настанени в няколко лечебни заведения в Санкт Петербург е 49 души. Списъкът с имената на ранените е публикуван в сайта на Министерството на извънредните ситуации. От ведомството уточняват, че той е актуален към 9 часа тази сутрин.

Губернаторът на Санкт Петербург Георгий Полтавченко съобщи, че сред пострадалите има трима чужденци и 17 жители на други руски градове.

Машинистът на мотрисата, в която избухна взривът - 50-годишният Александър Каверин пък разказа, че строго е следвал инструкциите, предаде Газета Ру.

"Действах съгласно инструкциите да докарам влака до метростанцията. В този момент не можех да мисля за страх, трябваше да работя", допълни Каверин.

Директорът на петербургския метрополитен Владимир Гарюгин също заяви, че машинистът е взел правилното решение.

"Експлозията е избухнала в средата на тунела. Да се извадят ранените от вагона и да се носят близо километър щеше да е много по-трудно", допълни той.

По-рано днес Държавният комитет за национална сигурност на Киргизстан потвърди, че предполагаемият атентатор е роденият в Киргизстан през 1995 г. и гражданин на Русия Акбаржон Джалилов. Той е родом от град Ош.

Междувременно от Министерството на извънредните ситуации съобщиха, че полицаи проверяват нов сигнал за поставено взривно устройство на метростанция "Сенная площадь". От пресслужбата на метрото потвърдиха, че станцията е затворена, а влаковете преминават без да спират.

Малко по-късно ТАСС предаде, че още една метростанция е затворена за пътници - "Достоевская". Влаковете от метрото продължават без да спират на станцията.

Преходът към местростанция "Владимирская" също бе затворен. Причини за предприетите мерки не бяха посочени.

След извършени проверки работата на метрополитена бе възстановена в нормален режим.