Според министъра на икономиката Трайчо Трайков жени под 30-годишна възраст са заели около половината от тези постове, пише медията, цитирана от "Фокус".
Министърът заяви на втория Международен форум на женското предприемачество на 2 декември, че около една трета от фирмите в България са собственост или се ръководят от жени, а във възрастовата група до 30 г. съотношението е едно към едно.

За последните 5 години сред най-популярните политици се наредиха две дами, които всъщност са и еврокомисари на България от влизането й в ЕС, пише "Ал Джазира".
Изданието визира Кристалина Георгиева и бившия еврокомисар Меглена Кунева.

То припомня, че жените заемат едни от най-трудните постове в България – министър на регионалното развитие, който е отговорен за правителствените усилия за изграждане на пътната инфраструктура; кмет на столицата София; министър на правосъдието, провеждащ реформите в съдебната система, която често е обект на остри критики от ЕС, както и председател на парламента.

Един ден жена може да стане министър на отбраната, но засега жена е само заместник-министър на отбраната (Августина Цветкова - б.р.), прогнозира "Ал Джазира".

Българските жени доминират във високопоставените позиции и извън политиката.
Например националните телевизия и радио, водещите частни телевизионни канали, както и петте най-продавани вестници са управлявани от дами. (БНР се управлява сега от Валерий Тодоров, преди него управляваше Полина Станчева -б.р.).
Освен това най-много жени ръководят PR и маркетинговите компании в страната, отбелязва арабската медия.

Работещите жени у нас са и все още по-малко като процент от работещите мъже, въпреки че жените са мнозинство от населението ни, сочи проучване на Световната банка, оповестено наскоро. 
Заплатите им са и с 13-14% по-ниски от мъжете. За сметка на нова обаче жените в политиката все повече пробивават към върха у нас, макар че процентът им е все още твърде нисък.

Дамите са по-високо образовани, но това не ги прави по-привилегировани на пазара на труда, сочи и проучване на КНСБ.