Решението на парламента от 22 октомври миналата година единодушно е обявено за незаконно от членовете на Конституционния съд.  

Магистратите изцяло възприемат аргументите на вносителите на искането - 36 депутати от ДПС и 19 от БСП - че този акт противоречи на Конституцията, както и на Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз от 2007 г. 

Според чл. 22, ал. 1 от Конституцията "чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на България към ЕС или по силата на международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, както и чрез наследяване по закон."

Този текст изрично препраща към Договора за присъединяване, съгласно който в седемгодишен срок трябва да отпаднат всички ограничения за придобиване на земя от граждани на ЕС.

България се присъедини към съюза на 1 януари 2007 г., така че срокът изтече на 1 януари 2014 г.

Решението на КС беше очаквано, защото още при гласуването на мораториума депутати признаха, че той е юридически несъстоятелен. 

По време на гласуването в парламента миналата година ГЕРБ и 59 депутати от левицата подкрепиха искането на "Атака" за удължаване на мораториума. Лидерът на БСП Сергей Станишев обаче беше против и подкрепи позицията на правителството, че страната ни трябва да изпълни ангажиментите си към ЕС.

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че не бива да приемаме дискриминационни текстове спрямо граждани на съюза, както не искаме да се обсъждат такива и за България.