Епицентърът е планината над Симитли, в района на Долно Осеново и Градево. Трусовете са усетени най-силно в Симитли, Разлог, Банско, Благоевград.

Земетресенията са започнали от ранните часове на съботния ден. Първото с магнитуд 3,9 по Рихтер бе регистрирано около 4.20 часа.

В 6.24 часа сутринта имаше земетресение с магнитуд 4 по Рихтер.

Около 15 часа в събота имаше трус с магнитуд 3 по Рихтер.

В 20.32 часа имаше по-лек трус, с магнитуд 2.8 по Рихтер.

През целия ден сеизмолозите продължиха да регистрират по-слаби разлюлявания.

Сеизмологът проф. Николай Милошев коментира пред БГНЕС:

"Това е нещо нормално. Този регион е силно сеизмичен. Може би нещата отиват към успокояване, все пак не можем да бъдем абсолютно категорични. Дано да се успокои земята съвсем",  каза Милошев.

Трусовете са усетени и в рудник "Ораново"

Серията трусове между 4.20 и 6.20 часа тази сутрин край Симитли са усетени от всички в квартал "Ораново", където продължава издирването на двамата затрупани миньори.

Една от възможните причини за трагедията с миньорите може да са именно станали напоследък трусове. Тези от днес не са се отразили на спасителните дейности в рудник "Ораново". Миньорите от нощната смяна са излезли в 6.50 ч.

Според работили в рудника, в галериите трусовете се усещат по-слабо, отколкото на повърхността. "Мишките започват да цвърчат, а крепежът трепери", обясниха миньори.

С 12 метра са напреднали в новата галерия за три денонощия миньорите.

Между земетресенията в Благоевградско и свлачището в рудник Ораново няма връзка, казаха от Националния институт по геофизика, геодезия и география, пред БНТ.