Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в парламента. Той поиска думата, като прекъсна дискусията по законопроекта за оръжията, за да отговори на депутати във връзка с излишъка на НЗОК от 2000 г. досега.

По предварителни данни наличностите по сметките на НЗОК в БНБ към 31 юли 2010 г. са  1 234 700 000 лева. По текущи бюджетни сметки има 885 милиона лева, а по депозитни - 350 милиона лева, уточни Дянков.
Точният размер на средствата, които касата може да изразходва всяка година се гласуват със Закона за бюджета на здравната каса, каза Симеон Дянков. Средствата от натрупания резерв, който се съхранява по сметки на БНБ, може да се изразходват само когато касата е в планиран дефицит, подчерта министърът.

Финансовият министър заяви, че и  предишните години резервът не е пипан. В годините, когато касата е била на дефицит, той е бил покриван със средства от републиканския бюджет, без да се вземат пари от резерва. През 2007 г. НЗОК има дефицит, затова държавата е субсидирала със средства от бюджета в размер на 339 милиона лева. През 2008 г. НЗОК отново е с дефицит и държавата покрива разликата между приходите и разходите с 206 милиона лева от републиканския бюджет, а наличността по сметки в БНБ от 375 милиона лева се запазва. През 2009 г. и 2010 г. бюджетът на НЗОК се формира единствено от здравноосигурителни вноски и трансфери за здравно осигуряване. Не е имало субсидии от държавата.

Резервът на здравната каса е част от фискалния резерв, следователно изразходването на средства оттам означава да се намали фискалият резерв и да се увеличи бюджетният дефицит над заложеното в бюджетната рамка, обясни Дянков.

Вчера парламентът отхвърли отново искането на БСП да бъде създадена анкетна комисия, която да провери бюджета на НЗОК. От левицита заявиха, че ще поискат от прокуратурата да проверят как и за какво се харчат парите от здравните вноски и резерва на Касата. Повод за съмненията за твърденията на Българския лекарски съюз са изчезнали 455 млн. лв. от здравни вноски.