Тя ще изпълнява временно функциите на управител на Националната здравноосигурителна каса, докато проф. Камен Плочев е в болница, уточниха от институцията.

Молим всеки, който има въпроси относно работата на НЗОК, да се обръща за съдействие към пресцентъра и ЦУ на НЗОК, които ще им оказват пълно съдействие до окончателното възстановяване на управителя“, уточняват от пресцентъра на Здравната каса.

Д-р Йорданка Пенкова, която пет мандата управлява РЗОК в Шумен, обаче бе осъдена за конфликт на интереси през 2013 г.

Тогава Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси констатира, че д-р Пенкова, в качеството си на шеф на Регионалната здравна каса в Шумен, е сключила 4 договора за оказване на извънболнична медицинска помощ с „Частна психиатрична клиника 2000“ ООД при положение, че 97% от капитала в дружеството притежават баща й и сестра й.

В периода от 2005 до 2012 г. д-р Пенкова в качеството си на директор на РЗОК-Шумен е изплатила на фирмата на баща си и сестра си сумата от общо 163 065 лева.

Шуменският административен съд й наложи две глоби – 5000 лв. за това, че е сключила договори в частен интерес и 7000 лв., задето не ги е декларирала навреме. Освен това д-р Пенкова трябваше да върне малко над 23 000 лева, които получила като възнаграждение и облага от роднинската услуга.

Решението бе обжалвано пред Върховния административен съд, но върховните магистрати потвърдиха санкциите. Въпреки това д-р Йорданка Пенкова бе оставена на поста си до днес, когато бе обявено, че става заместник на проф. Плочев.