Вчера той обяви, че Нешева и нейният заместник Марияна Василева са си раздали бонуси за над 50 000 лева през миналата година. Това станало по критерии, определени от самата Нешева.

"Обмислям варианта да заведа дело. Не може да се петни името на един човек. Това е клевета, с цел сензация", категорична бе тя днес.

На специална пресконференция управителят на НЗОК потвърди, че е получила допълнително възнаграждение за 2011 г., но то било в размер на 12 156 лева, предаде “Фокус”. Парите обаче били по регламент в Закона за здравното осигуряване, а не от натрупаните икономии от заплати във ведомството.
По-рано по Нова телевизия Нешева каза, че е взела 12 700 лева. Вчера Гяуров изчисли, че лично тя е получила 30 000 лв.

На пресконференцията Нели Нешева обясни какви точно допълнителни възнаграждения са получили служителите в системата на касата по длъжности през 2011 г., предаде Дарик радио. От справката става ясно, че от глоби и санкции ръководството на институцията и директорите на районните каси са получили като бонуси 91 858 лева. Общата численост на ръководните кадри е 40 души. Освен това от икономии от заплати са им раздадени бонуси за над 77 000 лева. По Нова телевизия Нешева каза, че главните експерти са получили по 7000 лева, а директорите по 9000 лева.

"За служителите ни се изискват много качества и ако тези хора останат само на заплатите си, как мислите, че ще останат лоялни и коректни? Защо ние сме свикнали да не оценяваме достойно нашия труд или да гледаме, тогава, когато някой решава, че служителите заслужават да бъдат поощрени? Защо ние трябва да бъдем лицемери и да казваме – не, достатъчни са му 400 лв. на лекар в Районна здравна каса и той няма да получава от тези средства", попита д-р Нешева, цитирана от "Фокус".

По думите й средната работна заплата на служител в националната и районните здравноосигурителни каси за 2011 г., без средствата за допълнително материално стимулиране, е била 621.11 лв., а с тях - 747.79 лв. при средна работна заплата за страната 750 лв.

"НЗОК разпределя 3 млрд. лв., носи отговорност и те изцяло лежат на плещите на институцията. Тук са парите на здравноосигурените, всички ваши пари, условно. Няма финансова институция, която да отговаря за такива средства и да няма законов регламент, по който от контролните си дейности да не разпределя финансово стимулиране – напротив. Това се поощрява във всяка една европейска държава", коментира Нешева.

Отговорът на Гяуров
Готов съм да се извиня на Нели Нешева за математическата грешка, ако тя предостави справка кой колко е взел в НЗОК, заяви пред журналисти в кулоарите на НС Димо Гяуров. Среща в съда няма да е от нейна полза, отговори й задочно той. Според него тя би трябвало да се извинява за това, че вчера е "шикалкавела" и първоначално е отрекла да е получавала бонуси.
"Наложи се да смятаме, поради тайната, която пази властта, поради нежеланието да споделят тази публична информация. Не се притеснявам, че може да ме съди заради твърденията ми за взетите от нея бонуси - тя взела ли е - взела е", коментира Гяуров.

По-рано днес бившият министър на здравеопазването Евгений Желев коментира раздадените допълнителни парични възнаграждения с думите: "Всички са яли свинско със зеле, но накрая се оказва, че някои са яли свинско, а другите зеле”.