Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева при откриването на форума "Иновации в здравеопазването", съобщиха Дарик радио и БТА.
По думите на Андреева това е една от стъпките, които повереното й ведомство предстои да предприеме.

През юли м.г. с промени в Закона здравното осигуряване депутатите "отвързаха" таксата за посещение при лекар, зъболекар и за болнично лечение от минималната работна заплата. Народните представители обаче не приеха предложението на Мая Манолова от БСП пенсионерите - за жените, навършили 60 години, и мъжете, навършили 63 години, да заплащат 50 на сто от потребителската такса.

Здравният министър допълни, че ще се работи и за връщане на "ин витро" процедурите от здравната каса в Министерството на здравеопазването (МЗ), като се очаква това да стане от следващата година.

"Бюджетът за следващата година е ориентиран към политики и програми на министерствата, а това, което засяга МЗ, е свързано със спешната помощ, с подпомагане на малки общински болници в трудно достъпни райони в страната", допълни Андреева.

Здравният министър обаче предупреди, че вероятно ще има свиване на издръжката на МЗ и на второстепенните разпоредители с бюджетни средства, които не осъществяват медицинска дейност.
Таня Андреева уточни, че в момента се прави анализ дали и в кои второстепенни разпоредители ще има съкращения.

Междувременно от частните болници се оплакаха, че са получили писма от НЗОК, с които са предупредени, че дейността им ще бъде изплатена едва на 30-40 процента.

След заседание на Надзорния съвет на касата пък обявиха, че до края на годината ще плащат на болниците месец за месец според финансовите възможности, а за септември т.г. финансирането за лечебните заведения ще бъде заплатено до 80 процента.

Надзорният съвет е приел да бъде изготвено и предложение до министъра на финансите чрез министъра на здравеопазването за актуализация на бюджета на НЗОК в размер на 150 млн лв. – колкото е дефицитът в средствата за болнична медицинска помощ и медицински изделия за 2013 г.